bild

Schacknyheter i Mark, Västergötland och Sverige

Västkustpassanten

Kategori: Turneringar
Postat: 2017-02-12 20:33
Författare: Anders Kleimark

Lördagen den fjärde februari avgjordes juniorturneringen Västkustpassanten i Jörlanda. Tävlingen som arrangerades av Stenungsunds schackklubb lockade totalt 33 juniorer från Västsverige. En av dessa var Peteris Riskis, som representerade klubben. Peteris Riskis spelade starkt och slutade som fyra i sin åldersklass.

Klubben gratulerar!


Elite Hotels Open

Kategori: Turneringar
Postat: 2017-02-12 20:13
Författare: Anders Kleimark

I Växjö avgjordes en deltävling i den populära Grand-Prix-serien, nu under helgen. Från klubben var det enkom Lars Hägglund, som deltog i denna turnering, som till slut lockade drygt 250 schackspelare. Turneringen inleddes med ett par ronder snabbschack. Därefter blev i stället litet mera betänketid för Lars och de övriga deltagarna. När turneringen var över kunde man konstatera, att Lars Hägglund hade erhållit 3 poäng på de åtta ronderna. Detta gav en prestationsranking på 1699 och det gav således ett litet rankingtapp, men det kan inte gå bra alla gånger man är med.

Fullständig resultatlista


Seger i de småländska skogarna

Kategori: Allsvenskan
Postat: 2017-02-09 16:30
Författare: Anders Kleimark

Dagens toppmöte borta mot Värnamo SS slutade med seger 5½-2½ för SA Mark. Jesper inledde poängskörden genom ett löparoffer mot svarts kung. Svart hittade inte det bästa försvaret och gav upp när matten var ett faktum. Hans-Erik vann tidigt en bonde och kunde genom stabilt spel bärga vinsten. Brolles parti såg ut att gå mot remi i ett tornslutspel men Brolle utnyttjade ett par misstag från motståndaren och vann även han. Även Timmy och Emanuel vann sina partier och Kent-Ove spelade remi. Med två ronder kvar leder SA Mark serien med två matchpoäng före en trio bestående av Varberg, Kålltorp och Värnamo. Nästa rond spelas hemma mot SS Manhem V den 5 mars. Hälsningar Timmy Forsberg Lagledare SA Mark


Flick-SM i Torslanda

Kategori: Turneringar
Postat: 2017-01-23 00:20
Författare: Anders Kleimark

Under den gångna helgen spelades flick-SM i Torslanda. Från klubben deltog systrarna Danielsson. Marissa spelade i klassen för de mellan fjorton- och sexton år. Marissa fick till slut nöja sig med att ha vunnit två partier och förlorat de resterande sex partierna. På dessa åtta partierna fick hon möte en spelare som hade en elo-ranking, vilket gör att Marissa endast behöver fyra partier och en halv poäng mot elorankade spelare, för att hon skall skaffa sig ett elo-tal (snabbschack). Förhoppningsvis gav denna turnering henne erfarenhet och rutin, vilket i framtiden troligtvis ger bättre placeringar. Hon placerade sig bland de tjugo bästa tjejerna i landet i denna tävling, vilket är enastående.

Marissas yngre systrar, tvillingarna Lara- och Sophie Danielsson, spelade i den yngsta klassen, som var öppen för dem upp till tio års ålder. Totalt deltog det 26 tjejer, som spelade elva ronder med litet kortare betänketid än vad som spelades i Marissas klass. Både Lara och Sophie tog motsvarande sex poäng på de elva ronderna. I den här klassen gav det förvisso tre poäng för vinst, två poäng för remi och en poäng för förlust, men om man räknar om detta till traditionell poängberäkning (1, ½, 0), så blir det alltså sex poäng av elva. Efter särskiljning hamnade Lara på nionde plats och Sophie på tionde plats. Detta var en magnifik prestation, som mig veterligen inte har erhållits tidigare i SA Mark.

Klubben gratulerar och hoppas på vidare framgång fortsättningsvis!


Oavgjort i allsvenskan

Kategori: Allsvenskan
Postat: 2017-01-16 19:53
Författare: Anders Kleimark

I den fjärde allsvenska ronden, som spelades nu i söndags, så fick klubben ställa upp med ett litet försvagat lag, i och med att Emanuel Lundgren inte var kry. Motståndet bestod i Kålltorp, ett lag som på papperet var betydligt svagare än SA Mark. Det var i alla fall en lättnad att det åtminstone blev en (1) matchpoäng till klubben, vilket gjorde att SA Mark fortfarande leder division II:5. De i klubben som vann sina partier var Hans-Erik Olofsson, Jesper Ahlqvist och Bror-Olof Svenberg. Det blev remi för Timmy Forsberg och Anders Frisk.

Nästa match spelas den 5 februari borta mot Värnamo. Den här matchen är väldigt viktig, då Värnamo ligger tvåa och har två partipoäng mindre än klubben.


bakåt/ framåt/