bild

Schacknyheter i Mark, Västergötland och Sverige

Julavslutning för klubbens juniorer

Kategori: Klubbrelaterat
Postat: 2016-12-30 18:43
Författare: Anders Kleimark

KM i blixtschack för juniorer avgjordes i samband med julavslutningen den 22 december. Klubbmästare i blixt A-juniorer blev Peteris Riskis. Brodern Kristaps Riskis segrade bland B-juniorerna.

Resultat A-juniorer:

1:a Peteris Riskis
2:a Gabriel Nyberg
3:a Marissa Danielsson
4:a Isak Josefsson

Resultat B-juniorer:

1:a Kristaps Riskis
2:a Lara Danielsson
3:a Sofie Danielsson
4:a Gabriel Rudolph


Karlstad Open

Kategori: Turneringar
Postat: 2016-12-30 18:31
Författare: Anders Kleimark

Anders Kleimark spelade Karlstad Open, som traditionsenligt spelas på Hotell Gustaf Fröding under mellandagarna. I år deltog det totalt 117 spelare. Anders Kleimark tog 3½ poäng på de sju ronderna och placerades sig ungefär i mitten av startfältet.


Julblixten

Kategori: Klubbrelaterat
Postat: 2016-12-24 20:12
Författare: Anders Kleimark

I går kväll genomfördes den traditionsenliga julblixten, som under de senaste åren även har innefattat klubbmästerskapet i blixt. I år kom det nio medlemmar, som skulle göra upp om den ärorika titeln "klubbmästare i blixt". Detta ligger ungefär i linje med antal deltagare de senaste åren. Turneringen genomfördes med hjälp av att alla spelade i en Bergergrupp, vilket då innebar att det blev åtta partier plus en frirond var. Betänketiden sattes till fem minuter per spelare och parti. Det hade dock gått att spela partier upp till tio minuter per spelare och parti, men traditionsenligt spelas det enkom fem-minuters i de här sammanhangen.

Slutgiltig segrare blev Oskar Pålsson, som tog 7½ poäng, tätt följd av Anders Frisk på 7 poäng. Trea blev Anders Kleimark på 6 poäng. Oskar Pålsson blev då klubbmästare i blixt. Senaste gången Oskar vann KM i blixt var 2013. Klubben gratulerar Oskar Pålsson för denna KM-titel!

Enligt traditionen, så lottas alltid alla priser ut med en julskinka som första pris. Kent-Ove Ingvarsson fick det lägsta numret och han fick då chansen att välja först. Kent-Ove valde dock inte skinkan. Att den som får välja först inte tar skinkan har mig veterligen aldrig tidigare skett. Brolle vann nu julskinkan tack vare detta.


Malmö Open

Kategori: Turneringar
Postat: 2016-12-18 20:37
Författare: Anders Kleimark

Malmö Open, som ingår i den så kallade Grand-Prix-serien, spelades nu under den gångna helgen. Totalt deltog det 221 spelare i turneringen och klubben representerades av Lars Hägglund. Malmö Open har en ganska säregen betänketid med 55 minuter plus 5 sekunder per drag under de första fyra ronderna och 110 minuter plus 10 sekunder per drag under de sista tre ronderna. Båda dessa betänketider klassificeras som långparti och turneringen var elo-registrerad för samtliga ronder. Lars Hägglund spelade riktigt bra och lyckades att erhålla 4½ poäng på dessa sju ronder. Detta gav slutligen ett rankingpris. Han vann även 27 rankingpoäng. Lars Hägglunds prestationsranking för Malmö Open hamnade slutligen på 2089, vilket är drygt 200 rankingpoäng högre än hans nuvarande rankingtal. Grattis, Lars Hägglund, till denna fina prestation!


Polgár i Örgrytedraget

Kategori: Turneringar
Postat: 2016-12-12 17:58
Författare: Anders Kleimark

Systrarna Danielsson deltog i Örgrytedraget, som avgjordes i lördags. I den äldsta klassen (96 - 03) deltog Marissa Danielsson, som förvisso placerade sig på den undre halvan, men som ändå kämpade på väl och förhoppningsvis fick gedigen träning inför kommande evenemang. I klassen 07 spelade de två yngre systrarna Sophie- och Lara Danielsson. Det blev ganska tufft motstånd i denna klassen också, men de placerade sig litet högre upp än storasyster, men en eloge åt alla tre, som kämpade väl!


bakåt/ framåt/