bild

Schacknyheter i Mark, Västergötland och Sverige

Lidköping Open

Kategori: Turneringar
Postat: 2017-09-04 19:33
Författare: Anders Kleimark

Schack i Lidköping

Under den gångna helgen avgjordes Lidköping Open, som är en årlig återkommande snabbschacksturnering med betänketiden 45 minuter + 10 sekunders tilläggstid per drag. Det var 80 anmälda till årets turnering, men slutligen blev det endast 68 startande. Turneringen var elo-registrerad för snabbschack, så det fanns goda chanser att endera höja sitt elo-tal eller att skaffa ett elo-tal. Klubben hade två medlemmar med i årets turnering. Dessa var Jan Fridén och Anders Kleimark

Resultat

Anders Kleimark inledde turneringen genom att besegra IM Bengt Svensson från SK Kamraterna i rond ett och den tidigare sverigemästaren för veteraner Jan-Olov Lind, Ervalla SS, i rond två. Han förlorade dessvärre de resterande två partierna den dagen. Slutligen blev det totalt fyra poäng för Anders Kleimark. Detta räckte till ett andrapris i rankinggrupp två, som han var lägst rankad i. Jan Fridén fick totalt ihop två poäng och han besegrade Ante Bengtzelius, som har ett elo-tal på knappt 1700 i snabbschack. 

Fullständigt resultat för denna schackturnering i Lidköping.

Läckö slott


Schackalliansen Mark håller årsmöte

Kategori: Klubbrelaterat
Postat: 2017-08-23 20:01
Författare: Anders Kleimark

Årsmöte den 12 september

Schackalliansen Mark inbjuder alla medlemmar till årsmöte den 12 september klockan 18.30 i Örbygården. Alla medlemmar som är intresserade av schack i Kinna, Skene och Örby är varmt välkomna! Det kommer i vanlig ordning att bjudas på en enklare förtäring av något slag. Dagordningen är inte klar ännu, men senast den 5 september kommer denna att meddelas här.

Stadgar

Inför årsmötet kan det vara bra att läsa Schackalliansen Marks stadgar.

 

beslut


Timmy Forsberg femma i Göteborg

Kategori: Turneringar
Postat: 2017-08-20 20:23
Författare: Anders Kleimark

Göteborg Open

Göteborg Open gav möjlighet för intresserade att spela schack nu under den gångna helgen. Turneringen lockade dessvärre endast ett knappt 60-tal (huvudturneringen), men detta gav bättre förutsättningar för de inblandade att erhålla pris. Från Schackalliansen Mark deltog Timmy Forsberg, som var rankad tolva, vilket gav ett litet svagare startfält, än vad som förväntades. Två stormästare var med (Tiger Hillarp Persson och  Orest Gritsak) och ytterligare ett halvdussin titelspelare. Turneringen var upplagd på samma vis som Västerås Open, Kvibergspelen och Cellavision Chess Cup med flera. Det spelades alltså snabbschack under fredagen (15 min + 5 s/drag) och därefter fyra långpartier, vars betänketid var 90 minuter + 30 sekunder per drag.

Hur gick det i schackturneringen?

Efter den första dagen hade Timmy Forsberg tre poäng (av fyra) med endast en förlust mot den internationelle mästaren Mikkel Antonsen från Danmark. I rond fem spelade Timmy Forsberg mot Schackbutikens ägare, IM Ari Ziegler. i det här partiet hade Timmy Forsberg några möjligheter som dessvärre gick om intet. Den största chansen var efter övergången från dam- och tornslutspel till ett renodlat tornslutspel. Här kunde Timmy Forsberg ha vunnit, men det hela slutade så småningom med en förslust för vår klubbmedlem. 

Efter förlusten mot Ari Ziegler följde två vinstpartier mot relativt svagt motstånd (Ted Torkkeli och Nina Ziegler). I sista partiet var motståndet FM Joel Åkesson och färgen var svart. I Engelskt - symmetriskt, så var spelet relativt jämnt inledningsvis, men Joel Åkesson gjorde ett tvivelaktikt drag runt drag 25. Timmy Forsberg kunde tack vare detta skapa ett starkt tryck på damflygeln och så småningom gav detta en välförtjänst seger i drag 32.

Slutligen skrapade Timmy Forsberg ihop sex poäng på de åtta ronderna. Detta gav efter särskiljning en femte plats och då Timmy Forsberg var med i den översta rankinggruppen tilldelades han även första pris i denna rankinggrupp.

Klubben gratulerar.

Fullständigt resultat i denna schackturnering

Göteborg


Schack i det gröna - detaljerade resultat

Kategori: Allmänt
Postat: 2017-08-15 22:46
Författare: Anders Kleimark

Nu finns de fullständiga resultattabellerna för söndagens Schack i det gröna 2017 på nedanstående sidor. 

Resultat för juniorernas schackturnering

Resultat för seniorernas schackturnering

juniorer i SA Mark


Schack i det gröna

Kategori: Allmänt
Postat: 2017-08-14 20:56
Författare: Anders Kleimark

Schack i det gröna

Under söndagen spelades Schack i det gröna 2017. I år var det 50-års jubileum, vilket innebar gratis tårta till alla deltagare. Glädjande nog så blev det betydligt fler deltagare än vad som förväntades. I seniorgruppen deltog det 30 schackspelare medan det i juniorturneringen fanns 23 schackintresserade schackjuniorer. Detta gav då alltså 53 deltagare. Denna siffra får man gå långt tillbaka för att slå.

Spelupplägg

I både senior- och juniorgruppen spelades det tolv (12) ronder med betänketiden fem (5) minuter plus tre (3) sekunders tilläggstid per drag. De deltagare som tillhörde Västergötlands Schackförbund (VSF) kämpade även om DM-priser. Detta gällde både seniorerna och juniorerna. Juniorerna spelade i en gemensam grupp, men det delades ut DM-priser bland A-, B- och C-juniorer.

Resultat

I seniorgruppen hamnade både Lars-Göran Eklund (Skara SS) och Ingvar Andréasson (SK Kamraterna, Göteborg) på 10 ½ poäng, men slutgiltig turneringssegrare blev Lars-Göran Eklund tack vare litet bättre kvalitetspoäng. Trea med 9 ½ poäng blev Sven Svensson (Borås-Fristad SK). Bäste seniorspelare från SA Mark blev Timmy Forsberg, som hamnade på en meriterande fjärde plats. 

I juniorturneringen segrade Lucas Cederqvist (Skara SS). Han hamnade på 33 poäng. Lucas Cederqvist vann turneringen ganska övertygande, men det var desto mindre marginal mellan plats två till och med fyra. På andra plats hamnade slutligen Elias Wennerlund (IFK Hindås). Trea blev Jesper Hansen (Skara SS) och på fjärde plats hamnade Ali Badawi (Tanums SS). 


bakåt/ framåt/