bild

Schacknyheter i Mark, Västergötland och Sverige

SM i Stockholm har inletts

Kategori: Turneringar
Postat: 2017-07-08 12:17
Författare: Anders Kleimark

SM i schack 7 juli - 16 juli

SM i schack har nu inletts. I går spelades den första ronden i Sverigemästargruppen, som tillsammans med den första weekend-turneringen var de enda klasser som hade spel i går. I dag startar junior-SM, Mästar-elit, Veteran-SM och Mästarklassen. Övriga grupper förutom sista weekend-turneringen startar på måndag.

SA Marks deltagande

Jag skrev tidigare, att klubben skulle vara representerad genom två medlemmar, men som det ser ut nu, så är det bara en av dessa, Jukka Hautajärvi, som kommer att vara med i årets turneringar. Det finns dock fortfarande möjlighet att vara med i den andra weekend-turneringen. Jukka Hautajärvi kommer att spela i Veteran-SM 50+, en helt ny grupp, som följer den internationella standard som numera gäller för veteranklasser. 

Länkar


Nya schackregler från och med den 1 juli 2017

Kategori: Allmänt
Postat: 2017-06-29 20:11
Författare: Anders Kleimark

FIDE, Fédération Internationale des Échecs, kommer emellanåt med en ny, uppdaterad regelsamling, som sedermera gäller. Från och med den 1:a juli, så kommer nya regler att gälla. Dessa regler har några uppdaterade paragrafer, några regler som har utgått och några helt nya paragrafer, men de flesta regler är samma som de har varit de senaste tre (3) åren. 

Nya- och uppdaterade schackregler

När det gäller de nya reglerna, så kan man exempelvis nämna §7.2.1, som numera innebär att ett parti inte startas om, givet en felaktig startposition, om vardera spelarna har utfört minst tio (10) drag. Regeln i sin helhet:
Om det under partiets gång, innan tio drag har fullbordats av båda spelarna, upptäcks att utgångsställningen var inkorrekt ska partiet annulleras och ett nytt parti spelas. Om tio drag har fullbordats av båda spelarna ska partiet fortsätta. 
En regel som har blivit strängare är regeln som redan 2014 förbjöd den spelaren som inte är vid draget att rätta till sina eller motståndarens pjäser. Detta är någonting som endast spelaren vid draget har rätt att göra. De två paragrafer som tar upp detta:

4.2.1 Endast den spelare som är vid draget har rätt att ställa en eller flera pjäser till rätta på de rutor de står på, förutsatt att han först tillkännager sin avsikt (t.ex. genom att säga ”j’adoube”, ”I adjust” eller ”jag ställer tillrätta”).
4.2.2 All annan fysisk kontakt med en pjäs, med undantag för uppenbar oavsiktlig kontakt, ska anses vara avsiktlig.

Detta innebär alltså att man inte får göra sitt drag och rätta till pjäsen man flyttade eller någon annan pjäs efter att man har slagit om klockan. 
Förbudet gällande rökning i spellokalen kompletteras nu även av förbudet att nyttja e-cigaretter i spellokalen. Detta får endast ske på en plats som domaren har meddelat (gäller både vanliga cigaretter och andra rökdon, samt e-cigaretter).

De fullständiga schackregler, som gäller från och med den 1 juli 2017.

en hammare vid beslut


Var kan man spela schack i sommar?

Kategori: Turneringar
Postat: 2017-06-18 23:42
Författare: Anders Kleimark

Sommaren och dess semestertider närmar sig med stormsteg. Vore det då inte bra att kunna spela en eller annan schackturnering under denna fantastiska tid? Den i särklass största händelsen inom schacket under sommaren, åtminstone inom Sveriges rike, är SM-tävlingarna i Stockholm. Man kan fortfarande anmäla sig till dessa. SM spelas i år från 7 - 14 juli. Om man själv inte deltager, så finns fortfarande chansen att vara delaktig genom att följa tävlingarna via Internet, där det kommer att erbjudas live-sändningar via Sveriges Schackförbund.

Den så kallade Grand-prix-serien inleds i Lund genom Cellavision Chess Cup, som spelas mellan den 4 - 6 augusti. Den här turneringen har likt många andra turneringar i samma serie en blandning mellan snabbschack (15 minuter + 5 sekunder per drag) och långpartier (90 minuter + 30 sekunder per drag). Helgen efter denna turnering spelas vår egen blixtturnering Schack i det gröna, vilken förhoppningsvis slår deltagarrekord. Kom ihåg att det är 50-årsjubileum och gratis tårta!

 Det finns fler möjligheter till spel, men de som jag har nämnt är de stora.

schack i sommar


Tre veckor till SM

Kategori: Turneringar
Postat: 2017-06-15 20:42
Författare: Anders Kleimark

Schack-SM startar om cirka tre veckor. Traditionsenligt spelas alla SM-turneringar i Stockholm de år som slutar på en sjua. I år är inget undantag. I skrivande stund är det drygt 700 starter i årets SM-turneringar. Av dessa har våra medlemmar Jukka Hautajärvi och Lars Hägglund tänkt spetsa formen. Jukka Hautajärvi spelar i den nya veteranklassen (Veteran-SM 50+), medan Lars Hägglund, som förvisso åkte ur klass II i fjol, får en ny chans i denna klass i år, tack vare att hans rankingtal är tillräckligt högt (>=1800). 

Det kanske finns fler som är sugna på att spela SM i år. Det finns fortfarande chans till detta, då endast Sverigemästarklassen, Mästar-elit och Junior-SM är stängda.

Kika gärna på de anmälda spelarna i årets SM i schack.


Avslutning genom Maj-cupen

Kategori: Klubbrelaterat
Postat: 2017-06-03 22:09
Författare: Anders Kleimark

Juniorsäsongen avslutades den 18 maj med Maj-cupen, som avgjordes i sju ronder med 5-minuters blixtpartier. Det blev en mycket hård och jämn turnering, där alla spelade flera riktigt bra partier. Segrare med sex poäng blev till slut Kristaps Riskis. Fem poäng erhöll både Gabriel Nyberg och Petris Riskis, och då det inbördes mötet dem emellan slutade med vinst för Petris Riskis, så blev Peteris Riskis tvåa och Gabriel Nyberg trea.

Majcupen

På bilden från vänster: Lara Danielsson, Marissa Danielsson, Isak Josefsson, Sophie Danielsson, Gabriel Nyberg, Kristaps Riskis och Peteris Riskis.


bakåt/ framåt/