Nyheter

Allsvenskan


Publicerad: 2023-03-19 19:06:20

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I dag mötte SA Mark Borås SK eller tidigare SA Fenix Springaren, ett lag som var piskat att vinna, för att kunna hålla sig kvar i division II. Det blev det inget med. SA Mark vann i stället med hela 6 - 2 med segrar för Hans-Erik Olofsson, Klas Robersson, Magnus Eriksson, Anders Frisk och Kämpe Sand. Remier blev det på de två toppborden för Jukka Hautajärvi och Anders Kleimark. Det blev således en imponerande seger i avslutningsronden i allsvenskan 2022/2023.

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan


Publicerad: 2023-03-07 14:57:20

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I söndags mötte SA Mark Varberg, ett lag som vars medelranking var exakt lika hög som SA Marks. Trots detta vann dessvärre Varberg med 6 - 2. Det var endast Klas Robertsson som vann, medan Jan Fridén och Börje Persson spelade remi.

En slumpmässigt utvald bild

Distriktsserien omgång två


Publicerad: 2023-02-12 18:17:25

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I går spelades det andra sammandraget av distriktsserien 2022/2023. Den här gången spelade alla lag på samma ställe, vilket var i Folkets hus i Alingsås. SA Mark spelade mot Skara i den tredje omgången. Anders Frisk vann sitt parti mot Patrik Ragnar, medan Axel Krut och Anders Kleimark spelade remi. Detta innebar att matchen slutade oavgjort. I rond fyra blev motståndet Tanum SS III, ett betydligt svagare lag än SA Marks. Axel Krut vann på ett fåtal drag genom schackmatt i Londonsystemet. Övriga i laget vann också, men det blev inte lika enkelt som för Axel. Slutresultatet blev alltså 4 - 0 till SA Marks favör.

Nu ligger SA Mark på sjätte plats, med goda möjligheter att komma bland de tre bästa.

Nästa sammandrag spelas den 1 april.

En slumpmässigt utvald bild

Jönköpings SS - SA Mark : 5 - 3


Publicerad: 2023-02-05 18:48:17

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I dag spelades den femte ronden i allsvenskan 2022/2023. Matchen spelades på bortaplan i Jönköping. Hemmalget var aningen högre rankat, men det var en jämn match, som SA Mark dessvärre förlorade med 5 - 3. Klas Robertsson och Kämpe Sand vann dock komfortabelt, medan Hans-Erik Olofsson och Anders Kleimark spelade remi. Övriga som var med var Anders Frisk, Börje Persson och Jan Fridén.

Nästa match spelas först om en månad, den 5/3. SA Mark möter då Varberg.

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan


Publicerad: 2023-01-15 18:44:00

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I dag spelades den fjärde ronden i allsvenskan 2022/2023. SA Mark spelade mot Thunder Chess, ett helt nytt lag från Göteborg. Motståndarna var rankade cirka 300 elo-poäng högre på alla bord. Matchen slutade 5½ - 2½ till bortalagets favör, men Kämpe Sand vann komfortabelt på bord sju. Klas Robertsson vann på tid efter 39 drag, eftersom motståndaren inte hade klarat tidskontrollen. Anders Frisk fick remi i ett slutspel, där varken han eller motståndaren hade några reella vinstmöjligheter.

Nästa match spelas mot Jönköpings SS den 5 februari. Matchen spelas i Jönköping.

En slumpmässigt utvald bild

Julblixten 2022


Publicerad: 2022-12-14 18:47:00

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I går, den 13 december, avgjordes julblixten, som även fungerar som klubbmästerskap i blixtschack. Totalt deltog 13 medlemmar. Betänketiden var 5 min + 3 sekunder/drag. Det spelades sju ronder.

I halvtid bjöds det på smörgåstårta och läsk/kaffe. När det gäller smörgåstårtan fanns det både räkor och köttbullar att välja mellan.

Efter sju ronder kunde man konstatera, att det hade gått rätt bra för Anders Kleimark, som erhöll 6½ poäng på de sju ronderna. Klas Robertsson blev god tvåa med sina 5½ poäng. På tredje plats hamnade Kristoffer Alexandersson med 4½ poäng. Bästa junior blev Axel Krut, trots att han var yngst. Axel fick ihop 4 poäng. På andra plats bland juniorerna hamnade Kämpe Sand (3½). Ganriel Rosenberg fick två poäng. Det var hans första riktiga turnering.

Alla priser lottades i vanlig ordning ut. Julskinkan snodde Kristoffer Alexandersson.

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Distriktsserien rond 1 och 2


Publicerad: 2022-11-20 08:44:29

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I går spelades distriktsseriens inledande ronder för säsongen 2022/2023. De deltagande lagen spelade på olika platser. Klubbens lag spelade i Borås tillsammans med Borås-Fristad, Alingsås, Vänsersborg och Ulrichamn. De som representerade SA Mark var Anders Frisk, Björn Wahlgren, Ivo Grigic och Axel Krut.

I första matchen stod motståndet för Borås-Fristad, som besegrades med 3 - 1. Vinster för Anders Frisk, Ivo Grigic och Björn Wahlgren. I eftermiddagsronden spelade SA Mark mot Team Pelaro Alingsås SS II. I den här matchen blev det omvänt resultat och Axel Krut vann medan övriga förlorade. I och med detta vann alla var sitt parti. Speciellt kul att Axel Krut kunde vinna ett parti i distriktsserien på första försök.

En slumpmässigt utvald bild

Oavgjort mot Harplinge SS-Halmstad II


Publicerad: 2022-11-14 18:08:18

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I söndags spelades den andra ronden i allsvenskan för säsongen 2022/2023. Motståndare var Harplinge SS-Halmstad II, ett lag som på papperet var relativt jämnbördigt med vårt lag. Vid starten av matchen ledde SA Mark med 1-0, eftersom Harplinge SS-Halmstad II lämnade w.o på sista bord. Med det sagt, kanske vi borde ha vunnit matchen, men oavgjort var trots allt godkänt enligt mig. Vinster för Jukka Hautajärvi och Börje Persson. Remi blev resultatet för Klas Robertsson och lagledaren, Anders Frisk. I och med det här resultatet leder SA Mark fortfarande divion II, grupp sex. Det är dock fortfarande på det viset, att övriga lag har spelat en eller två matcher mindre.

Nästa match spelas inte förrän den 15 januari. Motståndare blir Thunder Chess, ett helt nytt lag från Göteborg. SA Mark har hemmamatch och matchen spelas därför i Örbygården.

Tabell

En slumpmässigt utvald bild

Västgöta Open


Publicerad: 2022-11-01 13:04:10

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Under helgen spelades Västgöta Open, den traditionella snabbschackturneringen i Skara. Årets turnering lockade sammanlagt 63 deltagare. Det var något färre än förväntat. Kanske var upplägget med kortare partier och fler ronder orsaken till detta. Från klubben deltog Tobias Alexandersson, Magnus Eriksson och Anders Kleimark. Betänketiden var 30 minuters grundtid och 10 sekunders tilläggstid per drag. Totalt spelades det nio ronder.

Anders Kleimark var den från SA Mark som fick flest poäng. Totalt blev det fem poäng, vilket gav placering 21. Magnus Eriksson fick 4½ poäng och placering 34. Magnus lyckades att knipa en halva av Anders Wengholm. Tobias Alexandersson fick 3½ poäng, vilket gav placering 47.
Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan


Publicerad: 2022-10-23 16:19:32

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Under helgen var det spel i allsvenskan för klubbens del. Under lördagen spelades det mot Eksjö SS, ett lag som var relativt jämnbördigt, sett till de respektive laguppställningarna. Länge var det oklart om SA Mark ens skulle klara ovagjort, men när Magnus Eriksson vann ett slutspel, som borde blivit remi och Jukka Hautajärvi lyckades ta ut remischackar i ett annars svårt parti, stod det klart att SA Mark hade segrat med minsta möjliga marginal. Matchen slutade alltså 4½ - 3½ till klubbens favör. Vinster för Anders Frisk, Börje Persson, Magnus Eriksson och Kämpe Sand. Det var extra roligt att Kämpe vann, då han gjorde debut i allsvenskan under helgen.

På söndag förmiddag mötte SA Mark Linköpings ASS III, ett lag som var betydligt svagare än vårt lag. Alla i SA Mark var högre rankade än motståndarna. På toppborden skiljde det drygt 300 poäng. I den här matchen blev det segrar för Jukka Hautajärvi, Hans-Erik Olofsson, Klas Robertsson och Anders Kleimark. Börje Persson och Anders Frisk spelade remi. Slutresultatet blev därmed 5 - 3 till SA Mark.

Nu leder vi divisionen stort och nästa match spelas i Örbygården den 13 november mot Harplinge SS-Halmstad II.

En slumpmässigt utvald bild

Skol-SM


Publicerad: 2022-10-09 17:26:43

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Årets Skol-SM genomfördes i Uppsala nu under den gångna helgen. Glädjande nog spelade Kämpe Sand den här turneringen, som för hans del gick väldigt bra. Han placerade sig på femte plats i sin grupp (14 år). Han förlorade endast ett parti och fick totalt ihop fem poäng på de åtta ronderna. Klubben gratulerar!

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

VM i schack


Publicerad: 2022-10-09 17:11:28

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Anders Frisk och Jan Fridén åkte till Kreta och spelade VM i schack, eller rättare sagt "ACO World Senior (50+) Champ.", som turneringen officielt hette. Tyvärr spelade Jan Fridén endast ett parti, eftersom han fick Covid-19 Vi får hoppas att Jan snabbt tillfrisknade och hade en trevlig vistelse på Kreta, trots dessa förutsättningar. Nu blev han i alla fall obesegrad i VM.
Anders Frisk spelade hela turneringen och lyckades att vinna två partier och spela en remi. Det var väldigt tufft mostånd, så det var helt okej resultat sett till hans motståndares elo-tal.
Anders Frisks resultat

En slumpmässigt utvald bild

Veteranträffen


Publicerad: 2022-10-09 17:04:29

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I lördags genomfördes Veteranträffen i Skara. Turneringen var öppen för spelare födda 1962 och tidigare. SA Mark blev representerat genom Jukka Hautajärvi, som dessutom lyckades att vinna turneringen. Han erhöll 5½ på de sju ronderna. Klubben gratulerar Jukka till denna framgång.
Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Kvibergspelen


Publicerad: 2022-10-03 07:45:38

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Under helgen spelades Kvibergspelen, den första turneringen i GP-serien. Totalt deltog det 145 spelare i huvudturneringen. Från SA Mark deltog Anders Kleimark, som erhöll fem poäng på de åtta ronderna.
Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Lidköping Open


Publicerad: 2022-08-29 10:25:28

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Under helgen som gick genomfördes Lidköping Open. Det var tre år sedan turneringen arrangerades på grund av pandemin. Årets turnering genomfördes på samma sätt som tidigare turneringar. Det innebar att sju ronder snabbschack med betänketiden 45 minuters grundtid och 10 sekunders tilläggstid per drag spelades. Totalt deltog det 83 spelare.

Från SA Mark deltog Klas Robertsson och Anders Kleimark. Bäst gick det för Anders Kleimark som tog fyra päng. Klas Robertsson skrapade ihop tre poäng. Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Bilder DM i blixt


Publicerad: 2022-08-29 09:43:28

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

bild1 bild2 bild3 bild4 bild5

Blixt-DM


Publicerad: 2022-08-21 07:10:19

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Under gårdagen spelades blixt-DM. Under förmiddagen genomfördes lag-blixt-DM, där klubben hade två lag representerade. I lag ett deltog Lennart Voigt, Magnus Eriksson, Klas Robertsson och Anders Kleimark. I lag två spelade Kämpe Sand, Axel Krut, Anders Frisk och Börje Persson. Totalt spelades det nio ronder och när alla ronderna var färdigspelade kunde man konstatera att förstalaget hade fått 14 matchpoäng, vilket räckte till en andra plats. Lag två placerade sig på plats sju. Totalt deltog det nio lag. Det delades även ut bordspriser för bästa spelaren på respektive bord. Både Lennart Voigt och Klas Robertsson blev bäst på sina respektive bord.
Fullständiga resultat

I de individulla mästerskapen gick det fantastiskt bra för såväl Kämpe Sand som Axel Krut. Både blev nämligen distriktmästare. Axel Krut fick 3 poäng och Kämpe Sand fick 4½. Bland seniorerna lyckades Anders Kleimark bäst. Han fick 6½ poäng, vilket räckte till en fjärde plats i huvudturneringen och tredje plats i DM. Magnus Eriksson och Anders Frisk fick bägge fem poäng. Börje Persson fick fyra poäng,
Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Lilla Skaraspelen


Publicerad: 2022-08-02 07:51:43

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Under den gångna helgen genomfördes Lilla Skaraspelen, en turnering för spelare vars elo-tal är max 1599. Totalt deltog det 47 spelare i turneringen. Kämpe Sand representerade SA Mark. Kämpe placerade sig på plats 20. Han erhöll 4 poäng på de sju ronderna. Tyvärr innebar detta att han tappade drygt 30 elo-poäng, men det var säkert en rolig turnering för hans del.

Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

SM avslutat


Publicerad: 2022-07-11 19:46:43

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Årets SM i schack genomfördes i Uppsala mellan den 1 juli och 10 juli. De som deltog från SA Mark var Håkan Knutsson, Jukka Hautajärvi, Kämpe Sand och Anders Frisk.

Bästa gick det för Jukka Hautajärvi som blev tvåa i veteran-SM 50+ Han hade goda chanser att vinna, men tyvärr förlorade han de två sista partierna. Håkan Knutsson fick 3½ poäng av 7 möjliga i Veteran allmän. Han placerade sig på plats 17 av 38.

I weekend-turneringen spelade Anders Frisk och Kämpe Sand. Kämpe Sand blev femma med 2½ av 5 möjliga. Det gav honom 20 nya elo-poäng. Anders Frisk blev fyra med 3½ poäng på de fem ronderna.

Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

Läger och Växjöspelen


Publicerad: 2022-06-20 19:58:31

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Under helgen genomfördes ett juniorläger med juniorer från hela distriktet. Bland tränarna fanns Emanuel Berg, Hampus Sörensen med flera. Från klubben deltog Kämpe Sand och Axel Krut. Mer info finns på Västergötlands hemsida.

Håkan Knutsson spelade den anrika turneringen, Växjöspelen, som har genomförts sedan 1962. Håkan Knutsson placerade sig på andra plats i sin grupp. Han vann två partier och förlorade ett.

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan 2021/2022 färdigspelad


Publicerad: 2022-05-15 17:58:56

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I dag avslutades den allsvenska säsongen 2021/2022. I sista matchen spelade SA Mark mot SS Manhem III. Det blev slutligen seger med minsta möjliga marginal, men det kunde gått hur som helst. Håkan Knutsson, Börje Persson, Klas Robertsson och Hans-Erik Olofsson vann sina respektive partier, medan Tarek Nakkar fick remi. Det var Tareks första parti i A-laget. Dagens seger innebar att klubbens lag placerades på fjärde plats av sju lag. Tack alla som deltog i år, trots denna "konstiga" säsong med covid-restriktioner med mera. En eloge till er!

Nästa säsong spelar klubbens lag alltså i division II igen. Gruppindelning med mera kommer först till hösten.

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan


Publicerad: 2022-05-08 17:58:53

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I dag vann SA Mark stort mot SK Proletären i Göteborg. Det var glädjande, då detta innebar, att kontraktet är räddat och att klubbens lag även nästa år kan spela i division II. Vinster för Jukka Hautajärvi, Lennart Voigt, Klas Robertsson, Hans-Erik Olofsson, Jesper Ahlqvist och Anders Frisk. Börje Persson spelade remi. Detta innebar seger med 6 ½ - 1 ½.

Näst match spelas redan på söndag, den 15/5 mot SS Manhem III. Matchen spelas i Örbygården.

En slumpmässigt utvald bild

Alingsåsspelen 2022


Publicerad: 2022-05-01 07:24:20

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I går genomfördes Alingsåsspelen, en helt ny tävling, som genomfördes i IOGT-NTO:s lokal. Totalt deltog det 48 spelare, som var uppdelade i fyra grupper. Betänketiden var 20 minuters grundtid, samt 5 sekunders tilläggstid per drag. SA Mark hade med åtta spelare, vilket var glädjande. Bäst gick det för Kämpe Sand och Anders Kleimark, som båda blev tvåa i sina respektive grupper. Detta genererade en pokal och två schackböcker. Övriga klubbresultat: Börje Persson (7:a grupp A), Hans-Erik Olofsson (8:a grupp A), Gabriel Nyberg (5:a grupp B), Tobias Alexandersson (9:a grupp B), Kristoffer Alexandersson (11:a grupp B) och Axel Krut (5:a grupp B).

Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

Distriktsserien 2021/2022


Publicerad: 2022-04-24 17:53:51

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

De två avslutande ronderna i distriktsserien 2021/2022 spelades i lördags. Anders Frisk, Kämpe Sand, Gabriel Nyberg och Tarek Nakkar var de som deltog. I rond fem ställdes SA Mark mot Vara SS. Kämpe Sand fick remi mot en jämnstark spelare, medan Gabriel Nyberg vann sitt parti. Matchen slutade alltså 1½ - 2½ till Vara SS favör. Den sista ronden spelades mot Skara SS III, ett lag som våra yngre- och något äldre "juniorer", åtminstone på papperet skulle ha goda chanser mot. Anders Frisk och Gabriel Nyberg vann och Kämpe Sand fick remi. Det blev alltså seger i den här ronden med 2 ½ - 1 ½ till SA Marks favör. Detta gjorde att SA Mark slutligen placerade sig på plats elva av femton lag.

Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

Påskturneringen 2022


Publicerad: 2022-04-18 19:28:28

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Under påskhelgen genomfördes den traditionella påskturneringen, som spelas i Norrköping. Från SA Mark deltog Håkan Knutsson. Totalt deltog det 126 spelare.

Håkan Knutsson tappade knappt 20 elo-poäng efter att ha erhållit 3 ½ poäng på de åtta ronderna, men jag tror att det gav bra träning inför de avslutande ronderna i allsvenskan. Turneringen är en del av den så kallade Grand-Prix-serien, som Sveriges Schackförbund håller i. Nästa turnering spelas i Halmstad mellan den 26 maj och 28 maj.

Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan


Publicerad: 2022-04-04 14:48:26

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Klubbens lag spelade mot SS Manhem II i går. Tyvärr gick det inte speciellt bra, då bortalaget vann med 5-3. Den kände teoretikern Klas Robertsson lyckades att vinna ett ganska remibetonat tornslutspel. Magnus Eriksson provade lyckan med Birds öppning. Partiet fick en fin avslutning, då motståndaren blev matt. Gabriel Nyberg spelade åter remi mot en betydligt högre rankad spelare. Mycket bra, Gabriel! Hans-Erik Olofsson låg under med kvalitet, men lyckades att få till ett slutspel med två lätta pjäser mot torn. Det partiet blev slutligen remi.

Nästa match spelas den 8 maj mot Proletären i Göteborg.

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan


Publicerad: 2022-03-20 18:12:50

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I dag mötte SA Mark Falkenberg på bortaplan. Tyvärr gick det inte riktigt som beräknat i dag. Falkenberg vann matchen med 5 ½ - 2 ½. Anders Frisk var den enda som vann i laget, men Gabriel Nyberg spelade bra och lyckades knipa en remi mot en spelare med knappt 300 elo-poäng högre rankingpoäng. Kristoffer Alexandersson och Anders Kleimark spelade även de remi.

Nästa match spelas redan den 4 april i Örbygården. Motståndare blir SS Manhem II.

En slumpmässigt utvald bild

Kålltorpsträffen


Publicerad: 2022-03-08 14:51:30

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Axel Krut valde att spela Kålltorpsträffen, en juniorturnering som avgjordes i söndags i Kålltorp, Göteborg. Axel fick lika många poäng som segraren, som dock hade en ynka kvalitetspoäng mer. Axel blev alltså tvåa, ett mycket bra resultat. Totalt deltog det 26 barn i hans grupp. Klubben gratulerar Axel Krut till hans goda resultat!

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Elite Hotels Open 2022


Publicerad: 2022-03-08 14:47:07

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Magnus Eriksson valde att spela Elite Hotels Open 2022, en turnerings som ingår i GP-serien. Betänketiden var 15 minuter + 5 sekunder per drag (rond 1 - 4), samt 90 minuter + 30 sekunder per drag (rond 5 - 8). Magnus inledde med en seger på de fyra första ronderna. Det kanske var aningen sämre än förväntat. I rond fem förlorade han olyckligtvis mot en betydligt lägre rankad spelare, men avslutade sedan med två vinster. Det gav alltså totalt tre poäng på de sju ronder som han spelade.

Magnus låter hälsa att han är hyfsat nöjd med snabbschacket, då spelet var bättre än resultatet. Ibland vill det sig inte hela vägen och han kämpar vidare. Man kan inte göra bättre än sitt bästa.

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Distriktsserien


Publicerad: 2022-03-05 19:11:34

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I dag spelades rond tre och fyra i distriktsserien. SA Mark ställde upp med Kämpe Sand, Gabriel Nyberg, Tarek Nakkar och Anders Frisk, som docj bara deltog i ronden på förmiddagen.

I den tredje ronden mötte klubbens lag Falköpings SS, som besegrades enkelt. Slutresultatet kunde skrivas till 3 ½ - ½. I eftermiddagsronden mötte SA Mark Tanums schackklubbs fjärdelag. Båda lagen lämnade fjärdebordet tomt. I övrigt vann Ulf Andersson mot Tarek Nakkar, samtidigt som Gabriel Nyberg vann, medan Kämpe Sand fick remi mot en ung och duktig tjej. Slutresultatet blev alltså 1 ½ - 1 ½. I rond fem väntar Vara SS.

En slumpmässigt utvald bild

Oavgjort mot Götaverken-Lundby


Publicerad: 2022-02-27 18:55:36

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I dag spelades den fjärde ronden i årets allsvenska serie. Klubben tog sig an Götaverken-Lundby SK, ett lag som var högre rankat på samtliga bord. Trots detta slutade matchen 4-4. Det får med andra ord anses som ett godkänt resultat. Vinster för Klas Robertsson, Magnus Eriksson och Kristoffer Alexandersson. Remier för Börje Persson och Björn Wahlgren.

Nästa match spelas i Falkenberg den 20 mars.

En slumpmässigt utvald bild

DM i snabbschack


Publicerad: 2022-01-22 13:20:54

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I dag avgjordes distriktsmästerskapen i snabbschack. På grund av Covid-19 spelades turneringen på nätet den här gången. Tävlingen anordnades i två grupper. Seniorer och A-juniorer spelade i en grupp och B- och C-juniorer i en grupp. Betänketiden var den samma i bägge grupperna (10 min + 3 s/drag).

Bäst av alla i SA Mark blev Axel Krut, som blev distriktsmästare bland C-juniorerna. Han vann hela turneringen, trots att många äldre juniorer var med. Klubben gratulerar! Klubbens bästa A-junior blev Kämpe Sand, som fick ihop två poäng och vann mot VSF:s ordförande, Fredrik Kjellqvist. Bästa senior i SA Mark blev Anders Kleimark, som blev trea med fyra poäng. Anders Frisk startade bra och hade 2½ poäng på de tre första ronderna, men tyvärr gick det sämre i slutet. Han fick slutligen plats 15. Tobias Alexandersson kämpade på bra och slutade på plats 20.

Seniorer och A-juniorer
B- och C-juniorer

En slumpmässigt utvald bild

Julblixten


Publicerad: 2022-01-21 20:26:01

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Den 11/12 spelades julblixten och KM i blixt. Slutgiltig segrare blev Klas Robertsson med 6 ½ poäng på de sju ronderna. På andra och tredje plats hamnade Anders Kleimark, respektive Magnus Eriksson. Bästa junior blev Kämpe Sand. Alla priser lottades ut och julskinkan gick i år till Kämpe Sand.

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan


Publicerad: 2021-12-07 12:07:54

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I söndags spelades den första ronden i allsvenskan 2021/2022. SA Mark hade bortamatch mot Varberg. Det gick dessvärre inte speciellt bra. Endast Anders Frisk lyckades att vinna. Remier för Jesper Ahlqvist, Hans-Erik Olofsson, Magnus Eriksson och Gabriel Nyberg. Slutresultatet blev alltså 5 - 3 till hemmalagets favör. Bättre lycka nästa gång.

En slumpmässigt utvald bild

Distriktsserien 2021/2022


Publicerad: 2021-11-28 19:48:20

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I lördags spelades de två första ronderna i distriktsserien 2021/2022. SA Mark beslutade sig för att köra med ett rent juniorlag, bestående av Gabriel Nyberg, Vinston Åsén, Kämpe Sand och Peteris Riskis. I rond två gick dock Anders Frisk in som reserv i stället för Peteris Riskis, som bara kunde vara med på förmiddagen.

I rond ett ställdes juniorerna mot Alingsås III. Det här var en tuff match med Thomas Björklund och Eva Johansson på de två första borden. På bord tre och fyra fick dock Vinston Åsén remi och Kämpe Sand vann en komfortabel seger över sin jämngamle motståndare. Matchen slutade alltså 2½ - 1½ till Alingsås favör, men det var mycket bra kämpat av alla.

På eftermiddagen spelade klubbens lag mot Ulricehamn. Anders Frisk spelade remi på bord 1. Gabriel kämpade länge, men till slut fick han kasta in handduken. Vinston förlorade, men han kämpade väl. Kämpe Sand vann på sista bord väldigt enkelt. I en ställning med två torn över, gav motståndaren slutligen upp.

Nästa rond är i februari.

En slumpmässigt utvald bild

Örgrytedraget 2021


Publicerad: 2021-11-21 18:30:29

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I går genomfördes Örgrytedraget i Kärralundsskolan. Totalt deltog det 91 spelsugna barn och ungdomar uppdelade i olika klasser enligt ålder. Från SA Mark deltog Gabriel Nyberg, Axel Krut, Kämpe Sand och Tarek Nakkar.

Axel Krut deltog i klassen "lågstadiet". Bland dem som föddes 2012 blev han trea. Han fick samma antal poäng som tvåan, som kom bättre på grund av bättre kvalitetspoäng. Grattis och bra spelat Axel, önskar SA Mark.

Kämpe Sand, Gabriel Nyberg och Tarek Nakkar spelade i den högsta gruppen. Av de juniorer som är med i SA Mark gick det bäst för Gabriel Nyberg i den här klassen. Jag är dock övertygad om att alla kämpade väl.

En slumpmässigt utvald bild

Västgöta Open


Publicerad: 2021-11-01 19:55:14

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Under den gångna helgen genomfördes Västgöta Open. Årets upplaga var endast öppen för spelare registrerade i en förening tillhörande Västergötlands Schackförbund, vilket innebar att endast 40 spelare deltog. Anders Frisk, Hans-Erik Olofsson, Magnus Eriksson och Anders Kleimark var de som representerade klubben i tävlingen, som genomfördes på Jula Hotell & Konferens.

När de sju ronderna var färdigspelade kunde man konstatera att det hade gått rätt bra för SA Marks spelare. Bäst gick det för Anders Kleimark, som blev fyra med 5 poäng. På sjunde plats hamnade Hans-Erik Olofsson, som också fick fem poäng. Magnus Eriksson fick 4½ poäng, vilket gav en elfte plats. I sista ronden mötte han Anders Frisk, som på grund av nederlaget mot Magnus fick nöja sig med 4 poäng och en tolfte plats. Totalt deltog det 37 spelare i turneringen.

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Skol-SM


Publicerad: 2021-10-10 17:59:58

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Årets skol-SM spelades i Helsingborg under den gångna helgen. Totalt deltog det 232 spelsugna juniorer i årets turnering. SA Mark hade fyra deltagande lovande juniorer. Dessa var Kämpe Sand, Peteris Riskis, Vinston Åsén och Axel Krut.

Peteris Riskis deltog i klass B (15-16 år). Peteris kämpade på väl trots hårt motstånd. Han tog slutligen 2 ½ poäng på de åtta ronderna. Vinston Åsén deltog i klass C (14 år). Vinston lyckades trots en trög start erhålla fyra poäng av åtta. Kämpe Sand, klass D (13 år) fick en mycket bra start och hade två poäng av två. I rond tre hade han litet otur och spelade tyvärr bort en vinnande ställning. I rond fyra stod han klart bättre, men såg inte riktigt upp. Han kämpade dock på och hamnade till slut på fem poäng, vilket gav en tionde plats, vilket är fantastiskt bra i dessa sammanhang. Axel Krut deltog i klass H (9 år). Axel vann fem partier och spelade två remier på de elva ronder som spelades i den här klassen. Detta gav honom en sjunde plats i årets skol-SM. Det är en oerhört bra prestation. Oavsett resultat, kämpade alla väldigt bra.


Foto: Carin Sand

Veteranträffen


Publicerad: 2021-10-09 18:26:01

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I dag genomfördes Veteranträffen. Totalt 31 spelare från olika delar av landet tog chansen att vara med. Tre spelare från SA Mark var med. Det var Anders Frisk, Håkan Knutsson och Börje Persson. Alla tre tog 3½ poäng på de sju ronderna. Efter särskiljning kunde man konstatera att Håkan Knutsson placerade sig på plats 16. Börje Persson och Anders Frisk hamnade på plats 18, respektive 19. Betänketiden i turneringen var 15 minuter + 5 sekunders tilläggstid per drag.

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Slutställning Schack i det gröna 2021 (B- och C-juniorer)


Publicerad: 2021-08-16 09:57:35

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

PlacNamnGrpKlubbPoängInbManVinSvart
1Vinston ÅsénBSA Mark80.0074
2Kämpe SandBSA Mark71.0054
3Peteris RiskisBSA Mark70.0064
4Peter ZuckermanBIFK Hindås0.0054
5Eric JohanssonBUddevalla SS0.0044
6Leo AndreassonCUddevalla SS50.0044
7Axel KrutCSA Mark30.0024
8Ishaq DjibrilCSkara SS20.0014
9Amanda OlofssonCSkara SS10.0004

Slutställning Schack i det gröna


Publicerad: 2021-08-16 09:38:51

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

PlacNamnGrpKlubbRatingPoängSSFBuchInbVinSvartMan
1Anders WengholmTeam Pelaro Alingsås SS219610½81.50.01050
2Ingvar AndréassonTeam Pelaro Alingsås SS23501082.00.0960
3FM Lars-Göran EklundSkara SS2267981.50.0770
4Jukka HautajärviR1SA Mark2106884.00.5760
5Thomas BjörklundTeam Pelaro Alingsås SS2180884.00.5660
6Leif SvenssonR1SK Kamraterna203085.50.0760
7André tdybergR3Borås-Fristad SK143283.00.0760
8Magnus ErikssonR2SA Mark1820783.00.0770
9Marius Schriever-AbelnR3Harplinge SS-Halmstad1301767.00.0760
10Rickard DahlströmR1Skara SS195981.50.0670
11Elias WennerlundJIFK Hindås155860.50.0660
12Sebastian PerssonR3Varbergs SK110154.00.0550
13FM Laitd Al WaeliR1SK Kamraterna2058681.00.0660
14Hans-Erik OlofssonR1SA Mark1842677.00.0660
15Hans-Olof StoltR2SKK Trollhättan1767673.50.0660
16Ola WesterlundR1SK Kamraterna1884668.01.0670
17Kaspar LifmarkJSK Kamraterna1372668.00.0650
18Patrik ButzelaR2Notting Hill SK1783663.00.0650
19Björn LindskogR2Göteborgs SS1578662.00.0650
20Robert WiklundR1Götaverken-Lundby SK191075.00.0560
21Simon HåkanssonR2IFK Hindås164169.00.0570
22Fredrik KjellqvistR2Skara SS182163.50.0550
23Michael PerssonR3Varbergs SK62.50.0460
24Albin HolmgrenJTeam Pelaro Alingsås SS51.50.0460
25Per-Olof JönbrinkR2SK Kamraterna1727559.50.0560
26Alfred FeldtJSkara SS53.00.0360
27Dan LandgrenR3SA Mark1440457.00.0450
28Chantelle KalninaJSkara SS354.50.0260
29Hussein YahiaR3SK Proletären353.50.0250
30Klas Robertsson (utgått r7)SA Mark1849234.00.0230
31Nils JohanssonR3SA Mark1402158.00.0160

Juniorer SA Mark, Schack i det gröna


Publicerad: 2021-08-16 09:32:22

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

Schack i det gröna 2021

Pristagare i Schack i det gröna 2021


Publicerad: 2021-08-16 09:15:15

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

Sammanställning över prisvinnare i Schack i det gröna 2021

Schack i det gröna
1. Anders Wengholm, Team Pelaro Alingsås SS
2. Ingvar Andréasson, Team Pelaro Alingsås SS
3. FM Lars-Göran Eklund, Skara SS

De bästa A-juniorerna i Schack i det gröna 2021
1. Elias Wennerlund, IFK Hindås Schack
2. Kaspar Lifmark, SK Kamraterna
3. Albin Holmgren, Skara SS

De bästa i klassen med B- och C-juniorer
1. Vinston Åsén, SA Mark
2. Kämpe Sand, SA Mark
3. Peteris Riskis, SA Mark

Rankinggrupp 1
1. Jukka Hautajärvi, SA Mark
2. Leif Svensson, SK Kamraterna

Rankinggrupp 2
1. Magnus Eriksson, SA Mark
2. Hans-Olof Stolt, SKK Trollhättan

Rankinggrupp 3
1. André Thyberg, Borås-Fristad SK,
2. Marius Schriever-Abeln, Harplinge SS-Halmstad

I samband med Schack i det gröna genomfördes även blixt-DM för de schackspelare, som representerar Västergötlands Schackförbund (VSF). Nedan visas en kartläggning över hur det gick.

DM seniorer
1. Anders Wengholm, Team Pelaro Alingsås SS
2. Ingvar Andréasson, Team Pelaro Alingsås SS
3. FM Lars-Göran Eklund, Skara SS

DM A-juniorer
1. Albin Holmgren, Team Pelaro Alingsås SS
2. Alfred Feldt, Skara SS
3. Chantelle Kalnina, Skara SS

DM B-juniorer
1. Vinston Åsén, SA Mark
2. Kämpe Sand, SA Mark
3. Peteris Riskis, SA Mark

DM C-juniorer
1. Leo Andréasson, Uddevalla SS
2. Axel Krut, SA Mark
3. Ishaq Djibril, Skara SS

Schack i det gröna


Publicerad: 2021-08-16 09:13:30

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

I går avgjordes Schack i det gröna. Förra året kunde tävlingen endast genomföras bland B- och C-juniorer, men årets tävling genomfördes på det viset, som alla är vana vid. Totalt deltog 40 schackspelare i tävlingen. Till en början spelades tävlingen inomhus, eftersom vädret var aningen opålitligt, men efter lunchpausen flyttades alla borden ut. Det var riktigt fint väder.

Alla partier genomfördes med betänketiden 5 minuters grundtid, samt tre sekunders tidsfördröjning. I högsta gruppen spelades det tolv ronder schweizerlottning medan B- och C-juniorerna spelade nio ronder enligt Bergers system (alla möter alla).

Segrare i högsta gruppen blev slutligen Anders Wengholm (Team Pelaro Alingsås SS) 10 ½ poäng. Det här var Wengholms tredje seger i Schack i det gröna (senast 1979). Segraren höll tacktal och bjöd på en rolig anekdot. Det uppskattades. Tvåa blev Ingvar Andréasson, som också representerar Team Pelaro Alingsås SS. Han erhöll 10 poäng. FM Lars-Göran Eklund från Skara SS tog en fin tredje plats. Han fick 9 poäng. Det var överlag väldigt tätt och mycket kamp in i det sista. Bästa A-junior blev Elias Wennerlund från IFK Hindås Schack. Elias erhöll 6 ½ poäng. Bästa B-junior blev Vinston Åsén, SA Mark. Vinston skrapade ihop 8 poäng på de 9 ronderna. Kämpe Sand, SA Mark blev tvåa med 8 poäng. På samma poäng, men på grund av förlust mot Kämpe Sand, hamnade Peteris Riskis, SA Mark.

I vanlig ordning bjöd SA Mark på tårta. Tack alla deltagare och föräldrar för denna tävling.

Schack i det gröna 2021

KM avslutat


Publicerad: 2021-06-24 15:13:26

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

KM är nu avslutat för den här gången. Glädjande nog kunde vi avsluta turneringen, trots den rådande situationen. Slutsegrare blev Anders Frisk, som tog 7½ poäng på de åtta ronderna. På andra plats hamnade Anders Kleimark, 7 poäng. På tredje plats placerade sig Börje Persson. Bästa junior blev Vinston Åsén, som skrapade ihop 4 poäng.
Slutställning

En slumpmässigt utvald bild

DM


Publicerad: 2021-02-20 19:34:48

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

I dag avgjordes DM, som avgjordes online på schackservern lichess. Seniorerna och A-juniorerna spelade i en gemensam grupp, som glädjande nog innehöll hela 38 deltagare. Från klubben gick det bäst för Anders Kleimark som tog 5 poäng på de sju ronderna. Detta räckte till en fjärde plats i DM. Anders Frisk och Klas Robertsson fick bägge tre poäng. Övriga som var med från klubben i den här gruppen var Magnus Eriksson, Vinston Åsén och Tarek Nakkar. Den här gruppen spelade sju ronder med betänketiden tio minuter grundtid, samt fem sekunder i tilläggstid per drag. 

B- och C-juniorerna spelade i en gemensam grupp, som innehöll tio spelare från olika klubbar i distriktet. Bäst gick det för Kämpe Sand, som blev trea i DM bland B-juniorerna. Klubben gratulerar! I den här gruppen deltog ingen annan från klubben.

En slumpmässigt utvald bild

Lars-Åke Skoglund har avlidit


Publicerad: 2021-02-01 07:58:05

Kategori: Klubbrelaterat

Författare: Anders Kleimark

Nyligen nåddes vi av det tråkiga beskedet att Lars-Åkes kamp mot sjukdomen är över. Han somnade in den 4 februari. Lars-Åke var en uppskattad medlem och vi kommer att sakna honom mycket.

Anders Frisk
Ordförande SA Mark

En slumpmässigt utvald bild

Radiointervju


Publicerad: 2020-12-02 10:38:17

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Anders Frisk var i radio i går. Lyssna gärna på inslaget, som börjar vid 1:07:26.

En slumpmässigt utvald bild

Schack i det gröna 2020


Publicerad: 2020-08-16 16:47:31

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

Årets Schack i det gröna lockade i dag den 16 augusti sammanlagt femton spelsugna juniorer till Örbygården. Det var strålande solsken, vilket innebar att turneringen kunde genomföras utomhus för första gången på ett par år. I dessa annorlunda tider med covid-19 och social distansering slopades handskakningar. Juniorerna använde dessutom handsprit inför varje parti. Det här var någonting som alla skötte med galans.

I vanlig ordning utgjorde Schack i det gröna även individuella DM i blixt. Alla juniorer, som var huvudregistrerade för en klubb inom Västergötlands Schackförbund, kämpade alltså om DM-priser. Tyvärr var endast tre klubbar inom distriktet representerade i dagens tävling, vilket jag inte kan annat än beklaga. De juniorer som kom till Schack i det gröna 2020 hade dock väldigt skoj och det är väl det som är huvudsaken? Jag hoppas att fler klubbar tar chansen att arrangera schackturneringar framöver. Det är bättre att ställa om, än att ställa in.

I schack i det gröna 2020 segrade Sebastian Persson (Varberg SK) genom att vinna alla partier. På juniorsidan i Schack i det gröna var det på samma sätt 2019, men då vann i stället Marius Schriever-Abeln från Harplinge SS Halmstad alla partier. Det börjar att bli en tradition. På andra plats i årets turnering placerade sig Elias Wennerlund (IFK Hindås Schack), som erhöll 10 ½ poäng på de tolv ronderna. Bronset kneps av Ludwig Rosenius (Uddevalla SS), som fick ihop 9 ½ poäng.

I distriktsmästerskapen i blixtschack 2020 (B-juniorer) blev alltså Ludwig Rosenius (Uddevalla SS) distriktsmästare, medan Valentin Petku (SA Mark) och Gabriel Nyberg (SA Mark) blev tvåa, respektive trea.

Distriktsmästare bland C-juniorerna blev Leo Andréasson (Uddevalla SS). Tvåa, respektive trea i distriktsmästerskapen i blixtschack för C-juniorer blev Edvard Andrén (Lidköping SS) och Benjamin Hursunen (SA Mark).

Fullständiga resultat

Schack i det gröna

Schack i det gröna 2020

Elias Wennerlund, Sebastian Persson och Ludwig Rosenius

DM B-juniorer

DM B-juniorer 2020

Gabriel Nyberg, Ludwig Rosenius och Valentin Petku

DM C-juniorer

DM C-juniorer 2020

Benjamin Hursunen, Leo Andreasson och Edvard Andrén

Allsvenskan 2020 / 2021


Publicerad: 2020-07-10 09:32:03

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

Sveriges Schackförbund har nu kommit med en preliminär lottning inför säsongen 2020/2021, som startar i oktober. SA Mark hamnar i division II grupp sex. Förutom SA Mark finns följande lag i gruppen:  SS Manhem II, Mölndals SK, Varbergs SK, Falkenbergs SK, Harplinge SS-Halmstad II, IFK Hindås och Hisings-Alliansen Götaverken/Lundby. Det är många lag som är samma som i säsongen 2019/2020. 

En slumpmässigt utvald bild

Påskturneringen


Publicerad: 2020-04-12 10:25:32

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Påskturneringen har vanligtvis spelats under påskhelgen, men i år ställdes turneringen in. Nu i veckan lät dock turneringsarrangören meddela att påskturneringen skulle avgöras på Internet. Det var naturligtvis väldigt glädjande. Den betänketid som vanligtvis brukar gälla, när påskyturneringen spelas i Norrköping fick emellertid justeras litet grand. Under tre entimmes pass med olika betänketider fick deltagarna samla poäng. Betänketiden var 2 minuter + 1 sekunds tilläggstid, 3 minuter + 2 sekunders tilläggstid, samt 5 minuter + 3 sekunders tilläggstid.

Från klubbens del deltog Mikael Johansson, som slutligen hamnade på plats 50 bland 173 deltagare. 

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan


Publicerad: 2020-03-01 17:39:05

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

I dag genomfördes den näst sista ronden i allsvenskan 2019 / 2020 för klubbens del. Matchen spelades i Göteborgs schackcentrum på Vegagatan 20. Motsåndare för dagen var SS Manhem III, ett lag som inför matchen låg i toppen av tabellen. Det faktum att vi i SA Mark lyckades att få med fler starka spelare i framför allt toppen gjorde dock att förhållandena snarare var de omvända.

Efter segrar av Jukka Hautajärvi och Hans-Erik Olofsson, samt remier för Mikael Johansson, Magnus Eriksson, Anders Frisk och Anders Kleimark, slutade matchen 4 - 4. Övriga deltagare var Lennart Voigt och Klas Robertsson. 

I och med det här resultatet står det nu klart att SA Mark även nästkommande säsong spelar i division II. Detta eftersom Varbergs SK (fyra poäng) och Hindås (tre poäng) möts i sista ronden, vilket således gör att bägge dessa inte kan komma förbi SA Mark. 

Glädjande!
Nästa match spelas den 15 mars i Örbygården. Motståndare är Kålltorp, ett lag som kommer att åka ner en division. 

En slumpmässigt utvald bild

Västgöta Open


Publicerad: 2020-02-18 12:11:55

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Under den gångna helgen genomfördes Västgöta Open, en årlig traditionell turnering, som även fungerar som individuella DM i snabbschack. I år var antalet ronder utökat från tidigare sju ronder till åtta ronder. I årets turnering spelades de två inledande ronderna med betänketiden femton minuters grundtid, samt fem sekunders tilläggstid per utfört drag, medan de resterande ronderna hade den längre betänketiden 45 minuters grundtid, samt 10 sekunders tilläggstid per genomfört drag. I år var priserna betydligt högre. Var tredje deltagare fick i princip pris. Det blev slutligen 92 deltagare i tävlingen. Trots de höga priserna var detta inte lika många som i fjol.

Från klubbens del deltog Anders Frisk, Jan Fridén och Anders Kleimark. Anders Kleimark fick 4 ½ poäng och slutade på plats 34 efter seger mot segraren i den senaste upplagan av Lidköping Open, Kim Nygren och remi mot GM Thomas Ernst. Anders Frisk fick även han 4 ½ poäng, vilket var klart över förväntan med tanke på hans elo-tal. Resultatet innebar första pris i rankinggrupp sju. Priset säkrades tack vare remi i sista ronden mot Daniel Johnsson, SSK Hammarö (2103). Jan Fridén var inte riktigt nöjd med turneringen, men ibland går det bra och ibland går det litet sämre.

Det kanske mest häpnadsväckande under turneringen var att brandlarmet tjöt under söndagsmorgonen. Undertecknad fick hypertoni innan han hann ut. Det visade sig dock att det inte brann på riktigt.

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Distriktsserien & Elite Hotels Open 2020


Publicerad: 2020-02-10 18:39:04

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Under den gångna helgen spelades det schack litet varstans. Distriktsserien spelades i lördags. Det var de två avslutande ronderna som genomfördes i Uddevalla. Klubben hade med två lag. Klubben tvingades dock att spela med endast tre spelare i bägge lagen på grund av sviktande intresse. I rond fem spelade SA Mark II mot Tanum SS III. Matchen slutade 4 - 0 till Tanums favör. SA Mark III spelade mot Lidköpings SS II. I den här matchen fick Anders Frisk remi mot klart bättre rankade Bo Olsson. Övriga i laget förlorade dock. Slutresultatet blev således 3 ½ - ½ till Lidköpings favör.

I den sista ronden blev det dessvärre återigen förlust för SA Mark II, som den här gången spelade mot Alingsås SS III. Det var endast Kent-Ove Ingvarsson som vann. SA Mark III lyckades att spela oavgjort mot Tanum SS III. Anders Frisk och Fazlul Alam stod för vinsterna. Detta innebar att klubbens lag hamnade på tolfte och fjortonde plats av femton lag. 

Samtidigt som distriktsserien genomfördes, spelades den populära GP-turneringen Elite Hotels Open 2020. Håkan Knutsson och Magnus Eriksson spelade den här turneringen. Bägge fick 3 ½ poäng på de åtta ronderna. Det innebar att de placerade sig på 105:e, respektive 113:e plats i det 162 man stora startfältet.

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan 2/2


Publicerad: 2020-02-04 10:45:51

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

I söndags spelade klubben mot Hisingsalliansen på hemmaplan. På papperet var Hisingsalliansen det bättre laget, men det blev slutligen 4 - 4, vilket är ett acceptabelt resultat. Klas Robertsson och Magnus Eriksson vann sina partier. Bror-Olof Svenberg vann på w.o, då bortalaget bara hade sju man med. Remier blev det för Mikael Johansson och Hans-Erik Olofsson. Övriga som var med var Håkan Knutsson, Anders Frisk och Anders Kleimark. 

Nästa match spelas den 1 mars i Göteborg mot SS Manhem III.

En slumpmässigt utvald bild

DM och Dala Open


Publicerad: 2020-01-27 10:46:15

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

DM

Under lördagen genomfördes individuella DM i snabbschack i Falköping. Betänketiden var 12 minuters grundtid, samt 5 sekunders tilläggstid per drag. Från klubben deltog Anders Frisk, Hans-Erik Olofsson, Benjamin Hursunen och Anders Kleimark. Benjamin Hursunen, som deltog i klassen C-juniorer, blev slutligen fyra. I seniorklassen gick det bäst för Anders Kleimark, som blev femma med fyra poäng. Lika många poäng fick Hans-Erik Olofsson, men han hade sämre kvalitetspoäng. Han hamnade slutligen på en sjunde plats. Anders Frisk fick 3 ½ poäng, vilket gav en tolfte plats i startfältet, som bestod av 22 spelare från olika delar av distriktet.

Resultat

Dala Open

Håkan Knutsson spelade Dala Open, en turnering som genomfördes i Avesta under helgen. Den här turneringen genomfördes med en blandning av snabbschack och långpartier. Håkan Knutsson fick fyra poäng på de sju ronderna, vilket gav placering sexton. Det var totalt 48 schackspelare som deltog i turneringen. Turneringen vann överraskande av blott tolvårige Adrian Söderström, som bland annat vann över IM Jonathan Westerberg.

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Skåneblixten


Publicerad: 2020-01-19 10:59:51

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

I går genomfördes den individuella delen av Skåneblixten, en blixtturnering arrangerad av Lunds Akademiska Schackklubb (LASK) och Skånes Schackförbund. I seniortävlingen deltog det 31 spelare. De flesta av dessa kom från Skåne, men i år var även SA Mark representerat i form av Klas Robertsson.

Det gick väldigt bra för Klas Robertsson, som slutligen slutade på en ärofylld sjätte plats. Det blev sammanlagt sju poäng på de tretton ronderna för Klas del. Detta gav honom en prestationsranking på 2049, vilket är cirka 300 poäng högre än hans rankingtal. Klubben gratulerar!

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan


Publicerad: 2020-01-12 17:19:54

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

I dag spelades den fjärde ronden i allsvenskan 2019 / 2020. SA Mark spelade mot Varberg på bortaplan. Tyvärr blev laget desarmerat, då två av dem som var uttagna att deltaga blev sjuka i går. Det var med andra ord inte de bästa förutsättningarna för att vinna komfortabelt mot Varberg i dagens möte.

Klas Robertsson spelade stabilt och vann relativt enkelt. Det var väldigt glädjande att Gabriel Nyberg vann ett fint parti i dag. Det var Gabriels första seger i allsvenskan. Bror-Olof Svenberg vann även han säkert. På första bord vann Anders Kleimark mot Lennart Wahlström i Tarrasch-varianten i Damgambit. Det blev tyvärr inte fler poäng, men Magnus Eriksson, Håkan Knutsson, Hans-Erik Olofsson och Anders Frisk kämpade väl. Matchen slutade alltså 4 - 4. Efter omständigheterna kan man nog ändå enas, om att det blev ett helt okej resultat i dag.

Nästa match spelas hemma i Örbygården mot Hisings-Alliansen Götaverken/Lundby  den 2 februari

En slumpmässigt utvald bild

Schack under helgen


Publicerad: 2020-01-07 19:08:06

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Hans-Erik Olofsson valde att åka till Sundsvall i Medelpad, för att spela Januariturneringen, som pågick mellan den 4 januari och 6 januari. Turneringen genomfördes enligt samma koncept som gäller i exempelvis i Kvibergsspelen. Det innebär att de fyra första ronderna är snabbschack (15 minuter + 5 sekunder/drag) och de avslutande fyra ronderna är långpartier (90 minuter + 30 sekunder/drag). Hans-Erik Olofsson hade 1 ½ poäng efter snabbschacksronderna, som genomfördes under fredagen. Totalt blev det fyra poäng och han blev obesegrad i långpartierna. Likt Håkan Knutsson i Karlstad Open, placerades även Hans-Erik Olofsson på exakt samma placering som hans startnummer.
Resultat

Anders Frisk valde i stället att spela Hisingen Open, som i år genomfördes för 39:e gången. I Hisingen Open spelades det fyra partier med betänketiden 45 minuter per spelare och parti. De avslutande tre ronderna spelades med betänketiden 60 minuter per spelare och parti. Turneringen genomfördes alltså i gammal klassisk anda utan tilläggstid. Turneringen var heller inte elo-registrerad. Anders Frisk fick fyra poäng, vilket var en halv poäng över målet på 50 procent. Han spelade lika bra som legendaren Ingvar Andréasson, som också erhöll fyra poäng.
Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Karlstad Open


Publicerad: 2019-12-31 10:36:27

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

I år var det 40 år sedan Karlstad Open spelades för första gången. Detta firades med en dubblering av priserna. I vanlig ordning deltog Håkan Knutsson. Han var således en av de knappt 80 deltagarna i årets turnering. Karlstad Open spelades under mellandagarna. Numera är de två inledande ronderna snabbschack (15 minuter + 5 sekunder per drag) och de avslutande sex ronderna långpartier (90 minuter + 30 sekunder per drag). 

Håkan Knutsson var rankad som nummer 46, när turneringen startade. Detta var också ironiskt nog hans slutplacering. Man kan alltså ur den synvinkeln betrakta Håkan Knutssons resultat i årets Karlstad Open som fullt godkänt.

Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

Julblixten avgjord


Publicerad: 2019-12-18 10:30:07

Kategori: Klubbrelaterat

Författare: Anders Kleimark

I går kväll avgjordes den traditionsenliga julblixten, som även i år innefattade KM i blixt. När det gäller priserna lottades dessa ut, vilket är tradition för julblixten. Första pris är vanligtvis en julskinka, vilket var fallet även i år. I halvlek  bjöds det på delikat smörgåstårta.

Totalt elva deltagare kom till start. Det blev en hård turnering, där slutligen Anders Kleimark kunde vinna, tack vare inbördes seger mot Timmy Forsberg. Trea blev Magnus Eriksson. Anders Kleimark är alltså årets klubbmästare i blixtschack.

# Namn Poäng
1 Anders Kleimark 8.0
2 Timmy Forsberg 8.0
3 Magnus Eriksson 7.0

Magnus Eriksson, som hade en lång väg hem, valde att i stället för julskinkan välja en ask med choklad. Det här var nog Nils Johansson tacksam för. Han hade nämligen lottnummer två, vilket gav honom julskinkan i årets julblixt. Det fanns litet blandade priser på prisbordet. Det fanns exempelvis pepparkakor, sill, kaffe och öl. 

Tack alla som deltog!

En slumpmässigt utvald bild

Malmö Open


Publicerad: 2019-12-15 18:14:53

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Malmö Open spelades nu under den gångna helgen. I huvudturneringen var det 141 deltagare, medan det i MSF Open (spelare med elo < 1600) var 56 deltagare. Turneringen ingår i GP-serien. Den har dock ett litet annorlunda upplägg i förhållande till de övriga turneringarna i den serien.

Betänketiden för de fem första partierna var 20 minuters grundtid och fem sekunders tilläggstid per utfört drag. Dessa partier klassificeras alltså som snabbschack. De tre sista partierna genomfördes med den ganska ovanliga betänketiden 110 minuters grundtid, samt tio sekunderns tilläggstid per drag, vilket är långparti enligt reglerna. Betänketiden för dessa tre avslutande partier innebar även att det inte var protokollplikt, om man hade mindre än fem minuter kvar på klockan.

Klubben representerades av Anders Frisk, som dessvärre inledde turneringen med tre förluster. På de fem sista partierna tog han dock 3 ½ poäng, vilket i stort sett innebar att han tog det antalet poäng som förväntades av honom under långpartierna. Han tappade cirka 10 elopoäng under snabbschackpartierna.

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Ett snyggt parti från allsvenskan


Publicerad: 2019-12-02 15:50:22

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

En slumpmässigt utvald bild

Äntligen seger!


Publicerad: 2019-12-01 19:04:33

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

I dag åkte klubbens A-lag till Halmstad för att spela den viktiga allsvenska matchen mot Harplinge SS-Halmstad II. Under de två inledande matcherna har mycket gått snett. Det var därför av yppersta vikt att de inblandande spelarna fick spelet att stämma i dagens möte. På papperet såg matchen ut att kunna gå klubbens väg, då det bara var ett bord som spelaren i hemmalaget var högre rankad. 

Det dröjde inte lång tid innan klubben tog ledningen i matchen. Klas Robertsson vann efter cirka femton drag och innan en timme hade förflutit. Anders Kleimark fick upp en fin ställning i Scheveningen i Sicilianskt och vann efter 29 drag och tre merbönder. Anders Frisk vann mot Christer Andersson, en flitig gäst i Schack i det gröna. Hans-Erik Olofsson stod bättre efter öppningen, men han fick slutligen nöja sig med remi. Samma resultat blev det för Håkan Knutsson. Mikael Johansson stod länge bra, men någonting hände tyvärr i slutskedet av partiet, som gjorde att motståndaren i stället vann. Gabriel Nyberg hade även han otur i dag.

Det avgörande partiet var Magnus Eriksson inblandad i. Han stod länge bra, men partiet var på väg att vända. Slutligen blev det dock seger för Magnus, vilket var skönt för oss i SA Mark. Resultatet blev alltså 5 - 3 till klubbens favör.

Tabell

En slumpmässigt utvald bild

Distriktsserien


Publicerad: 2019-11-23 18:07:08

Kategori: Lagschack - distriktsserien

Författare: Anders Kleimark

I dag spelades den tredje och fjärde ronden i distriktsserien 2019 / 2020. SA Mark har som bekant med två lag i årets distriktsserie.

I rond tre mötte SA Mark II Ulricehamns SK, ett starkare lag. Matchen slutade 3 - 1 till Ulricehamns favör, men såväl Kent-Ove Ingvarsson som Lars-Åke Skoglund spelade remi mot bättre motstånd.

Tredjelaget mötte Skara SS. I den matchen var det väldigt glädjande att Gabriel Nyberg lyckades att vinna mot skolpolitikern Patrik Ragnar. I det mötet skiljde det knappt 200 elo-poäng till Skaraspelarens favör. På bord ett blev det ordförandenas möte, då Anders Frisk tog sig an Fredrik Kjellqvist. Det här partiet slutade med vinst för Anders Frisk, vilket gjorde att matchen slutade 2 - 2.

I den fjärde ronden spelade SA Mark II mot Tanums SS IV, en match som slutade oavgjort. De från SA Mark som vann var Lars-Åke Skolglund och Ingemar Linder. Båda mötte elo-rankade spelare, vilket för Ingemar Linders del innebär att han kommer att erhålla ett elo-tal i slutet av månaden. Lars-Åke Skoglund behöver bara ett parti till, för att även han skall få ett elo-tal.

SA Mark III förlorade tyvärr likt SA Mark II mot Ulricehamns SK. De som tog poäng var Gabriel Nyberg (remi) och Jan Fridén (vinst).

Tabell

En slumpmässigt utvald bild

Uppsala möte


Publicerad: 2019-11-17 19:52:43

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Under den gångna helgen genomfördes Uppsala möte och Novemberslaget i studentstaden Uppsala. Uppsala möte var öppen för alla, medan Novemberslaget endast var öppen för spelare med ett elo-tal lägre än årtalet för Slaget vid Lützen under 30-åriga kriget. Totalt kom det 75 spelare till start, och 47 av dessa spelade i huvudturneringen, Uppsala möte.

Från SA Marks del deltog Klas Robertsson, som spelade väldigt bra. Han erhöll totalt tre poäng på de sju ronderna. Notera att han mötte bättre rankat motstånd. Under långpartierna, som var de fyra avslutande ronderna, fick klas två poäng mot motståndare på runt 1850 i elo. Klas gick därmed upp 32 elo-poäng. Klubben gratulerar Klas till utmärkt spel.

Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

100-års jubileum i Vänersborg


Publicerad: 2019-11-17 10:44:44

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

I går firades Västergötlands schackförbunds 100-års jubileum på Quality Hotel i Vänersborg. Under dagen genomfördes en jubileumsturnering med betänketiden tolv minuters grundtid, samt tre sekunders tilläggstid per utfört drag. Totalt deltog det 58 schackspelare i turneringen. I seniorgruppen var det 39 deltagare.

Från SA Mark deltog Anders Frisk och Anders Kleimark. Bäst gick det för Anders Kleimark, som fick ihop 4 ½ poäng på de sex ronderna. Plats två till och med sju fick samma poäng. Det var med andra ord särskiljningen som fick avgöra. Anders Frisk fick ihop fyra poäng, vilket efter särskiljning gav en nionde plats i turneringen. 

Efter turneringen var det en bankett med särskilt inbjudna gäster. Bland de inbjudna kan nämnas Leif Svensson och Mikael Sixtensson. Under banketten fick man höra schackliga anekdoter, som förgyllde tillvaron. Det var tre-rätters middag. Det blev en väldigt lyckad tillställning.

Turneringsresultat

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan


Publicerad: 2019-11-10 18:35:46

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

I dag avgjordes den andra ronden i allsvenskan, säsongen 2019 / 2020. Klubben hade bortamatch mot Helsingborgs Allmänna Schackklubb. Det gick tyvärr inte alls bra för klubben i dag. Matchen slutade 6 ½ - 1 ½. Redan innan första draget var utfört började det att gå illa, då klubbens bästa junior dessvärre hade drabbats av sjukdom. Nu blev det inte avgörande för slutresultatet, då de flesta stod näst bäst relativt tidigt in i partierna. 

Mikael Johansson, som har gått över till SA Mark från Alingsås SS, tog remi i en någorlunda lika ställning. Hans-Erik Olofsson var den enda i klubben, som vann sitt parti i dagens match, vilket innebär att han har två poäng av två möjliga. Låt oss alla göra som Hans-Erik Olofsson i nästa match. Det vore en fröjd.

En slumpmässigt utvald bild

Hindåsrockaden


Publicerad: 2019-11-07 16:37:46

Kategori: Juniorschack

Författare: Anders Kleimark

Hindåsrockaden spelades söndagen den 27 oktober i Rotundan i Hindås. Det var IFK Hindås, som stod som arrangör för den här populära juniorturneringen. Turneringen spelades i olika klasser. Enligt turneringens inbjudan skulle tävlingen arrangeras i sex tävlingsklasser, men det verkar som om det slutligen bara blev tre stycken.

Totalt deltog det 55 juniorer i turneringen. Det var en riktig feststämning för alla schackintresserade och deras föräldrar, syskon och övriga. SA Mark hade två juniorer med. Det var dels Peteris Riskis, som nu har varit med några år i klubben, samt en ny junior vid namn Alvin Eriksson, som tog chansen att vara med i den här juniortävlingen. Tyvärr blev det inte några topplaceringar, men det viktiga är att vara med och att ha skoj. 

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Hasselbacken Chess Open 2019


Publicerad: 2019-11-03 19:29:03

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Under den gångna helgen genomfördes Hasselbacken Chess Open 2019, en turnering som ingår i den av Sveriges Schackförbund organiserade GP-serien. I Hasselbacken Chess Open 2019 var betänketiden 15 minuter + 5 sekunder per drag (rond 1 - 4), samt 90 minuter + 30 sekunder per drag (rond 5 - 8). 

Det var fantastiskt många som deltog i turneringen. Det var faktiskt så många att arrangören såg sig tvungen att stänga anmälningsmöjligheterna de sista dagarna före turneringsstart. Slutligen blev det 254 deltagare med 168 spelare i huvudturneringen. Från SA Mark var det dessvärre svalt intresse. Det kan i viss mån ursäktas med att Hasselbacken ligger drygt 40 mil från Kinna / Örby. Det blev dock en deltagare från klubben. Det var Håkan Knutsson, som tog chansen att vara med.

Håkan Knutsson hade litet otur med lottningen. Han fick möta en underrankad junior i sista ronden, vilket gjorde att det tyvärr bara blev tre poäng för Håkans del. Han vann dock över frisören, tillika Sveriges Schackförbunds ordförande Ted Gemzell.

Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

Distriktsserien inledd


Publicerad: 2019-10-27 16:04:23

Kategori: Lagschack - distriktsserien

Författare: Anders Kleimark

I går inleddes distriktsserien. SA Mark har två lag med i årets serie. Distriktsserien spelades på olika ställen nu under de två första ronderna, som alltså spelades i går. SA Marks båda lag spelade i PRO-gården i Kinna. Övriga lag som spelade där var SA Fenix, Ulricehamn, Borås-Fristad och Alingsås. Det gick över förväntan för våra båda lag. Det var faktiskt lag III, som det gick bäst för. Det laget vann en match och spelade en oavgjord. Lag II spelade oavgjort i bägge matcherna. I distriktsserien har man fyrmannalag.
Distriktsserien

En slumpmässigt utvald bild

VM i schack


Publicerad: 2019-10-27 15:57:45

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Jan Friden spelade veteran-VM på Kreta. Turneringen pågick mellan den 14 oktober och 23 oktober. Det spelades nio ronder. Vissa dagar var det dubbelrond medan det även var inlagt en vilodag. Betänketiden var 90 minuter för 40 drag plus 15 minuter, samt tilläggstid på 30 sekunder per utfört drag. På dessa nio ronder erhöll Jan sammanlagt 4 ½ poäng. Det var litet lägre än förväntat, men i gengäld spelade han stabilt och förlorade endast två partier, varav det ena mot en spelare, som tidigare har haft över 1900 i elo.

Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

Dyster debut i allsvenskan


Publicerad: 2019-10-20 17:33:28

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

I dag startade allsvenskan 2019 / 2020 för klubbens del. Vårt lag tog sig an IFK Hindås, ett lag som utmärkte sig, då det bestod av runt hälften juniorspelare, vilket är ovanligt. Det kanske var därför som vårt lag förlorade. Juniorer kan som bekant vara svårt att spela mot. Några segrar blev det dock. Hans-Erik Olofsson spelade bra och fick upp en ställning med ogarderad matt. Motståndaren gav dock upp i det läget. Jukka Hautajärvi spelade stabilt och vann på bord ett. SA Marks senaste nyförvärv, Magnus Eriksson, vann sitt första parti i spel med SA Mark. I detta partiet blev den en snygg avslutning. Slutresultatet blev alltså 5 - 3 till IFK Hindås. 

Allsvenskan

Nästa match spelas den 10 november mot Helsingborgs ASK.

En slumpmässigt utvald bild

Veteran-SM i snabbschack avgjort


Publicerad: 2019-10-06 17:19:44

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Veteran-SM i snabbschack avgjordes nu under helgen. Betänketiden var femton minuters grundtid, samt tio sekunders tilläggstid per utfört drag. Turneringen anordnades i två klasser. Det var en klass för dem som hade fyllt 50 år och en klass för spelare äldre än 74 år. Dessa två åldersklasser gäller internationellt inom veteran-schack. 

Från SA Mark deltog Jukka Hautajärvi, som deltog i den yngre klassen. I klassen deltog 29 spelare, som under lördagen och söndagen spelade sammanlagt elva ronder. Jukka var rankad åtta. Han tog totalt sex poäng, vilket placerade honom på plats tolv. Han tappade litet, när det kommer till snabbschacksrankingen, men det var säkerligen en intressant och spännande turnering för hans del, även om resultatet som sagt inte riktigt gick hans väg.

Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

Kvibergspelen


Publicerad: 2019-09-30 18:00:58

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Kvibergspelen avgjordes nu under helgen (27/9 - 29/9). Det här är andra gången i år som Kvibergspelen spelas. Anledningen till detta är, att Västerås Open tidigare spelades sista helgen i september, men Västerås Open lades av olika anledningar dessvärre ner. I samband med detta, så tog Kvibergspelen Västerås Opens plats i GP-serien. Litet olyckligt var dock, att bokmässan i Göteborg anordnades samtidigt, vilket gjorde att det blev svårt att få tillgång till hotellrum på spelarhotellet och andra hotell i Göteborg. Helgens turnering lockade sammanlagt 166 deltagare, vilket är långt under de deltagarsiffror som Västerås Open hade.

Från SA Marks del deltog Håkan Knutsson och Hans-Erik Olofsson. Av dessa två gick det bäst för Håkan Knutsson, som fick 3 ½ poäng på de åtta ronderna. Detta motsvarar knappt hans rankingtal. Hans-Erik Olofsson fick tre poäng och tappade cirka 35 rankingpoäng. Vi får ändå hoppas att Kvibergspelen var en bra turnering och en bra träningsmöjlighet inför allsvenskan och den kommande säsongen.

Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

Håkan Knutsson vann Ebbe Cup


Publicerad: 2019-09-01 18:07:42

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

En ny omgång av Ebbe Cup spelades under den gångna helgen i Göteborg. I vanlig ordning genomfördes ett långparti på fredagkvällen, samt två långpartier under lördagen, respektive söndagen. Betänketiden var 90 minuter för 40 drag och därefter 15 minuter, samt 30 sekunder per under drag hela partiet. Från SA Marks del deltog Håkan Knutsson, som uppvisade sitt livs form. Han vann hela turneringen. Han vann bland annat över fidemästaren Isak Storme, som i somras vann junior-SM. Vidare spelade Håkan Knutsson remi med Gustav Törngren, Örgryte SK. Gustav Törngren spelade även han i junior-SM i Eskilstuna nu under sommaren. Stort grattis till Håkan Knutsson, som hade en prestationsranking på 2286. 
Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Lidköping Open 2019


Publicerad: 2019-08-25 22:31:46

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Nu under helgen genomfördes Lidköping Open, som är en snabbschacksturnering, som har genomförts sedan 2013. Betänketiden var i vanlig ordning 45 minuters grundtid, samt tio sekunders tilläggstid per utfört drag. Totalt deltog det 81 spelare. I år genomfördes turneringen i Sockerbruket, en lokal i närheten av järnvägsstationen i Lidköping.

Den här lokalen var ungefär dubbelt så stor som lokalen i Stadt, som har varit den lokalen som har använts de senaste åren. Nackdelarna med den nya lokalen var att den var varmare än den tidigare lokalen. Det bör dock påpekas, att det finns betydligt varmare lokaler än den här.  Analysmöjligheterna var inte heller så genomtänkta. Det fanns heller ingen kommentering.

En stor fördel var dock, att det fanns betydligt fler live-bräden. Undertecknad spelade exempelvis alla sina partier på live-bräde. Det fanns drygt tjugo live-bräden. Tidigare har det bara funnits ett fåtal. Det var långt mellan brädena också. Summa summarum, så var den nya lokalen bättre, åtminstone om man satt på ett av de högre borden.

Från klubbens del deltog Anders Frisk, Hans-Erik Olofsson och Anders Kleimark. Poängmässigt gick det bäst för Anders Kleimark, som blev tolva. Han skrapade ihop fem poäng, vilket var en poäng bakom vinnaren, Kim Nygren. Anders Kleimark erhöll också det mest prestigefyllda priset, nämligen fri start i nästa års turnering. Man är med i utlottningen av priset, om man får två stämplar av de restauranger, som sponsrar turneringen. Komiskt nog fick Kjell-Åke Andersson från Karlstad AS även detta pris, trots att han blev krossad i sista ronden mot just Anders Kleimark.

Hans-Erik Olofsson vann sin rankinggrupp. I år var det fantastiskt bra rankingpriser. Vinnaren fick 1999 kr och tvåan 999 kr. Rankinggrupperna bestod av femton spelare. Hans-Erik Olofsson fick ihop 4 ½ poäng.

Anders Frisk fick tyvärr bara ihop tre poäng, men han mötte relativt hans rankingtal ganska starkt motstånd. Hans mål på 50 procent uppnåddes dock ej. 

Om man är intresserad av fullständiga resultat, så finns de här.

Man finner live-partierna här.

En slumpmässigt utvald bild

Schack i det gröna - resultat juniorer


Publicerad: 2019-08-18 19:49:49

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

Plac Namn Grp Klubb Rating Poäng Inb Vin Svart
1 Marius Schriever-Abeln B-junior Harplinge SS-Halmstad 1250 11 0.0 10 5
2 Alvin Sundberg B-junior Uddevalla SS 1347 9 0.0 8 5
3 Liam Sundberg B-junior Uddevalla SS 1413 0.0 7 5
4 Dylan George Whitney C-junior SA Mark   0.0 6 5
5 Peteris Riskis B-junior SA Mark   0.5 5 5
6 Gabriel Nyberg B-junior SA Mark 1470 0.5 4 5
7 Edvard Andrén C-junior Lidköpings SS   6 0.0 5 5
8 Melvin Lovebro B-junior SA Mark   4 0.0 3 5
9 Benjamin Hursunen C-junior SA Mark   0.0 2 5
10 Malte Norberg C-junior Skara SS   0.0 1 5
11 Leander Molina B-junior SA Mark   1 0.0 0 5

Schack i det gröna - resultat seniorer


Publicerad: 2019-08-18 19:38:43

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

Plac Namn Grp Klubb Rating Poäng SSFBuch Vin Inb
1 GM Stellan Brynell Senior Limhamns SK 2461 10½ 84.0 9 0.0
2 Ingvar Andréasson Senior Alingsås SS 2309 9 83.5 8 0.0
3 IM Rikard Winsnes Senior Alingsås SS 2375 85.0 6 0.0
4 FM Lars-Göran Eklund Senior Skara SS 2259 83.5 7 0.0
5 Josef Håkanson Senior Falköpings SS 2169 80.5 6 0.0
6 Mikael Johansson Senior Alingsås SS 2021 8 81.0 6 0.0
7 Robert Wiklund Senior Götaverkens SK 1852 8 78.0 7 0.0
8 Anders Wengholm Senior Alingsås SS 2248 7 81.0 6 0.0
9 Per Johansson Senior Skara SS 1943 7 79.0 7 0.0
10 Thomas Björklund Senior Alingsås SS 2196 7 77.0 6 0.0
11 Magnus Eriksson Senior SA Fenix Springaren 1794 7 71.5 6 0.0
12 Linus Nowén A-junior Alingsås SS 1627 7 71.0 6 0.0
13 Ingemar Gustavsson Senior Falköpings SS 1874 7 70.0 7 0.0
14 Christer Johansson Senior Skara SS 1699 7 65.5 6 0.0
15 Rickard Dahlström Senior Skara SS 1914 83.5 6 0.0
16 Niklas Kjellqvist Senior Skara SS 1977 76.0 6 0.0
17 Anders Kleimark Senior SA Mark 2078 73.0 6 0.0
18 Klas Robertsson Senior SA Mark 1715 69.5 6 0.0
19 Viljo Koski Senior Lidköpings SS 1864 6 80.0 4 0.0
20 Ulf Wesslén Senior Alingsås SS 2017 6 77.0 6 0.0
21 Bo Olsson Senior Lidköpings SS 1977 6 77.0 5 0.0
22 Gabriel Winsnes A-junior SS Manhem 1827 6 70.5 4 0.0
23 Mikael Ljunggren Senior Falköpings SS 1788 6 70.0 5 0.0
24 Håkan Klasson Senior Ulricehamns SK 1891 6 67.5 5 0.0
25 Bror-Olof Svenberg Senior SA Mark 1724 6 61.5 6 0.0
26 Hans-Erik Olofsson Senior SA Mark 1866 6 61.0 6 0.0
27 Jesper Ahlqvist Senior Karlstad AS 1957 76.0 5 0.0
28 Smail Beslagic Senior Lidköpings SS 1873 70.5 5 0.0
29 Fredrik Kjellqvist Senior Skara SS 1880 66.0 5 0.0
30 Stieg-Arne Alsén Senior Malmö AS 1659 63.0 5 0.0
31 Sture Westerlind Senior Vänersborgs SS 1707 60.0 4 0.0
32 Hans-Olof Stolt Senior SKK Trollhättan 1817 59.0 5 0.0
33 Jesper Hansen Senior Skara SS 1708 57.5 4 0.0
34 Lennart Karlsson Senior Götaverkens SK 1607 55.5 4 0.0
35 Christer Andersson Senior Harplinge SS-Halmstad 1739 5 63.5 3 0.0
36 Christoffer Sjöstedt A-junior Falköpings SS 1648 5 61.5 5 0.0
37 Kent-Ove Ingvarsson Senior SA Mark 1634 5 50.5 4 0.0
38 Anders Frilén Senior SA Mark   4 57.5 3 0.0
39 Lars-Åke Skoglund Senior SA Mark   4 56.5 3 0.0
40 Dan Landgren Senior SA Mark   4 51.5 3 0.0
41 Ingemar Linder Senior SA Mark 1384 3 58.5 2 0.0
42 Astrit Fazlijaj Senior SA Mark   3 58.0 2 0.0
43 Nils Johansson Senior SA Mark 1416 3 57.0 2 0.0

Schack i det gröna


Publicerad: 2019-08-18 19:05:24

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

I dag avgjordes årets upplaga av Schack i det gröna. Antalet deltagare stannade slutligen vid 54. I senior- och A-juniorgruppen var det 43 deltagare och i B- och C-juniorgruppen deltog det elva juniorer. Turneringen genomfördes i år i logen i vid Mariebergsparken i Kinna. Det var naturligtvis tänkt, att vi skulle ha spelat utomhus, men det urtrista vädret gjorde att tävlingen i stället genomfördes inomhus. Betänketiden var fem minuters grundtid och tre sekunders tilläggstid per drag (Bronstein). 

Stormästaren Stellan Brynell, som var högst rankad, var den som slutligen kom att vinna Schack i det gröna 2019. Detta gjorde han genom att endast tappa tre remier på de tolv ronderna. Det blev alltså slutligen 10 ½ poäng av tolv möjliga för Stellan Brynell. Ingvar Andréasson, Alingsås SS fick 9 ½ poäng, och alltså blev det ett relativt beskedligt gap till Stellan Brynell. På tredje plats hamnade IM Rikard Winsnes, Alingsås SS. Han fick 8 ½ poäng. FM Lars-Göran Eklund hamnade på fjärde plats. Han hade annars samma poäng som IM Rikard Winsnes, men denne hade aningen bättre kvalitetspoäng. 

Bäste A-junior blev Linus Nowén från Alingsås SS. Han skrapade totalt ihop 7 poäng. Bland B-juniorerna var det Marius Schriever-Abeln, som var den som lyckades bäst. Han vann alla sina partier. Det är ovanligt i Schack i det gröna, men det har faktiskt skett tidigare. Dylan George Whitney, SA Mark, blev bäst bland C-juniorerna. Han fick 7 ½ poäng av elva möjliga.

På seniorsidan blev det inga toppresultat för oss i SA Mark. Undertecknad blev underligt nog bäst med sina 6 ½ poäng. Klas Robertsson fick samma antal poäng, men då han är betyligt lägre rankad, så får det anses som ett bättre resultat. Övriga seniordeltagare från SA Mark var Bror-Olof Svenberg (sex poäng), Hans-Erik Olofsson (sex poäng), Kent-Ove Ingvarsson (fem poäng), Anders Frilén (fem poäng), Lars-Åke Skoglund (fem poäng), Dan Landgren (fem poäng), Ingemar Linder (tre poäng), Astrit Fazlijaj (tre poäng) och Nils Johansson (tre poäng).

Bäst i SA Mark på juniorsidan blev Dylan George Whitney, som även blev distriktsmästare i sin åldersklass (C-juniorer). Dylan George Whitney fick 7 ½ poäng. Peteris Riskis blev bäste B-junior, tätt följd av Gabriel Nyberg. De båda fick 6 ½ poäng. Övriga juniorer i SA Mark var Melvin Lovebro, Benjamin Hursunen och Leander Molina. 

En slumpmässigt utvald bild

Simultan med GM Stellan Brynell


Publicerad: 2019-08-17 20:52:44

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

I dag spelades en trevlig simultanmatch i Kinna. Det var ursprungligen tänkt att matchen skulle spelas utomhus på Mor Kerstins Torg. Det urtrista vädret gjorde dock, att simultanmatchen i stället genomfördes i kommunhuset, ett stenkast från Ännagården. Simultangivare var som tidigare meddelats stormästaren Stellan Brynell från Limhamns SK i Malmö. 

Förutom spelare från SA Mark, så fanns andra schackklubbar representerade, såsom SA Fenix Springaren och Uddebo SK. Det blev 21 spelare. Både kvinnliga- och manliga spelare fanns med. Åldersspannet var stort. 

Stellan Brynell spelade vit i alla partier till en början, men om man vann eller förlorade någorlunda snabbt, så var han öppen för att spela ytterliga ett parti, fast då med omvända färger. De flesta förlorade sina partier, men Hans-Erik Olofsson fick 1½ av två möjliga, efter att relativt snabbt ha vunnit det första partiet. Undertecknad spelade remi.

En slumpmässigt utvald bild

Lottning allsvenskan 2019/2020


Publicerad: 2019-08-01 18:14:13

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

Den allsvenska lottningen för den analkande säsongen är nu fastställd. Det blev en ganska dålig lottning för klubbens del, åtminstone ur ett ekonomiskt perspektiv. Klubben kommer att spela borta mot Helsingborgs ASK II (10 november), Harplinge SS-Halmstad II (1 december) och Varberg (12 januari). I rond sex, den 1 mars, spelar klubben borta mot SS Manhem III i Göteborg. Den fullständiga lottningen finnes här.

En slumpmässigt utvald bild

Xtracon Chess Open 2019


Publicerad: 2019-08-01 13:58:29

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Xtracon Chess Open spelades som vanligt i Helsingör i Danmark. Turneringen pågick mellan den 20 juli och 28 juli. Årets turnering samlade totalt 368 schackspelare. Från klubbens del var det bara Anders Kleimark, som tog chansen att vara med. I Xtracon Chess Open spelades det tio långpartier enligt lottningssystemet FIDE-schweizer. Det innebär kortfattat att det i varje poängrupp lottas, så att de högst rankade spelarna spelar mot de lägst rankade spelarna. 

Anders Kleimark tog totalt 5 ½ poäng, vilket gjorde att han slutade på plats 142. Det kan jämföras med hans startnummer 151. I detta avseende spelade han enligt förväntan, men han tappade dessvärre sexton elopoäng.

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Anders Frisk spelade SM


Publicerad: 2019-07-14 19:38:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Anders Frisk valde att spela den avslutande weekend-turneringen i SM. I weekend-turneringen delas deltagarna in i grupper om cirka tolv spelare. Alla grupper ordnas strikt efter de anmälda spelarnas elo-tal. I Anders Frisk grupp fanns det spelare från cirka 1715 i elo till 1855 i elo. När turneringen startade var Anders Frisk rankad fyra. Betänketiden var samma som under klubbmästerskapen i långpartier; det vill säga 90 minuter + 30 sekunder per drag.

Inledningsvis spelade Anders Frisk väldigt bra. Jag kan inte uttala mig om kvaliteten på partierna, men resultatmässigt var det riktigt bra, då han hade 2½ poäng på de tre första ronderna. De två avslutande ronderna var dock inte lika bra, då han förlorade bägge partierna. Slutligen blev det en femte plats. Han tog det antal poäng som man kunde förvänta sig av honom. 

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

SM har startat


Publicerad: 2019-07-08 20:41:21

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

De svenska mästerskapen har nu startat. I dagsläget har vi ingen medlem med i tävlingen, men det finns fortfarande möjlighet att vara med nu till helgen, då den avslutande weekendturneringen avgörs. I weekendturneringen spelar man fem partier under fredag till söndag. Detta är en ypperlig möjlighet att vässa formen inför andra sommarturneringar eller allsvenskan till hösten. Om man inte har tänkt spela någon annan turnering, så rekommenderas detta starkt.

Om man vill följa de svenska mästerskapen, så kan man göra detta via livesändningen eller TV-sändningen som erbjuds på schack.se.

En slumpmässigt utvald bild

Schack i sommar


Publicerad: 2019-07-01 17:28:29

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Nu under sommaren finns det stora möjligheter att spela schackturneringar, för den som har tid och lust att vässa formen inför hösten. Det finns såväl turneringar inom- som utom Sveriges gränser.

Mellan den 5- och 14 juli spelas de svenska mästerskapen. I år spelas SM i Eskilstuna, som senast var värd för SM 1971. Från klubbens del är hittills Håkan Knutsson anmäld. Han spelar i klass II. Läs mer om SM i schack här.

Xtracon Chess Open spelas i vanlig ordning i Helsingör i Danmark. Turneringen pågår mellan den 20 juli och 28 juli. Tio ronder med allsvensk betänketid spelas. Från klubbens del är Anders Kleimark anmäld. Läs mer om Xtracon Chess Open 2019 här.

I slutet av sommaren genomför vi i SA Mark som vanligt Schack i det gröna. I skrivande stund är sexton schackspelare anmälda. Läs mer om Schack i det gröna här.

En slumpmässigt utvald bild

Växjöspelen 2019


Publicerad: 2019-06-17 13:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Håkan Knutsson spelade det anrika Växjöspelen, som är en turnering med många år på nacken. Det speciella med Växjöspelen är att man endast spelar tre partier under två dagar. Deltagarna ordnas i Berger-grupper om fyra spelare. Grupperna är indelade efter elo-ranking, vilket således innebär att man får tre partier mot likvärdigt motstånd. Betänketiden var som vanligt klassisk betänketid; 40 drag på två timmar, samt 30 minuter extra. Håkan Knutsson fick en poäng på dessa tre partier. Han gick alltså ner litet i ranking, men det var nog inte så farligt, nu när han sedan tidigare hade gått upp i ranking.

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Schackaktiviteter under Kristi himmelsfärd


Publicerad: 2019-05-23 18:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Två av klubbens medlemmar valde att spela schack i officiella former, nu under Kristi himmelsfärdshelgerna. De två turneringar, som det gäller är Deltalift Open, respektive Linköpings vårturneringar.

Deltalift Open

Jukka Hautajärvi spelade Deltalift Open, en turnering som ingår i GP-serien, som arrangeras av Sveriges schackförbund (SSF). Turneringen genomfördes mellan den 30 maj och 1 juni. Snabbschacket gick enligt förväntan för Jukkas del, men resultatet i långpartierna var kanske inte det bästa. Tyvärr tappade Jukka 43 elo-poäng, då han tyvärr bara fick en halv poäng på de fyra långpartierna. Totalt blev det fyra poäng för Jukka Hautajärvi. Han placerade sig på plats 98. Han hade startnummer 46.

Linköpings vårturneringar

Håkan Knutsson spelade Linköpings vårturneringar (öppna turneringen). Här spelade man sju ronder enligt allsvensk betänketid. Håkan Knutsson erhöll fyra poäng, vilket gjorde, att han slutade fyra av totalt tio deltagare. Håkan Knutsson tjänade 25 elo-poäng, vilket är strålande. I sista partiet mot Simon Olsson hade han vissa chanser till remi, men han gick tyvärr bort sig i tornslutspelet, som vid korrekt spel hade mynnat ut i remi. Håkan Knutsson har nu 1860 i flytande ranking, och han närmar sig 1900 med stormsteg.

Pride-festivalen

SA Mark deltog i Pridefestivalen, som genomfördes i Kinna. Klubbens entusiaster i form av Gabriel Nyberg, Melvin Lovebro och Ingemar Linder med flera demonstrerade schack under festivalen. Bilden nedan visar hur det gick till.

En slumpmässigt utvald bild

Flunsåsschacket


Publicerad: 2019-05-20 18:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

I söndags spelades Flunsåsschacket, en traditionell turnering, som likt Schack i det gröna, spelas utomhus. Flunsåsschacket spelas i grupper om åtta spelare, där grupperna ordnas utifrån spelarnas rankingtal. Från SA Mark deltog Anders Frisk och Klas Robertsson. Båda dessa hamnade i grupp två av totalt fem stycken grupper. Tyvärr fick båda nöja sig med tre poäng på de sju ronderna. I det prestigefyllda mötet dem emellan, så vann Anders Frisk.

En slumpmässigt utvald bild

Kvibergspelen 2019


Publicerad: 2019-05-12 20:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Under den gångna helgen genomfördes turneringen Kvibergspelen, som ingår i GP-serien. Turneringen inleddes med fyra snabbschackpartier under fredagen (15 minuter + 5 sekunder per drag), för att avslutas med fyra långpartier (90 minuter + 30 sekunder per drag). Klubben representerades av Håkan Knutsson, Hans-Erik Olofsson och Anders Kleimark.

Det blev slutligen Hans-Erik Olofsson som var den som placerade sig bäst av de tre som var med från SA Mark. Han hamnade slutligen på plats 42 med 4 ½ poäng. Det var klart bättre än hans startnummer. När det gäller långpartierna så tjänade han knappt 30 elo-poäng.

Anders Kleimark fick också 4 ½ poäng, men han hade sämre kvalitetspoäng än Hans-Erik Olofsson. Anders Kleimark tjänade åtta elo-poäng efter att ha tagit 3 ½ poäng på de sista fyra ronderna.

Håkan Knutsson fick tre poäng, vilket i stort sett motsvarade det som förväntades av honom, relativt det motstånd som han spelade mot.

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Schackhändelser


Publicerad: 2019-04-22 18:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Påskturneringen

Håkan Knutsson och Anders Kleimark valde att spela den traditionsenliga Påskturneringen, som sedvanligt genomförs under påsken varje år. Turneringen spelades som vanligt på Grand Hotel i Norrköping. De två första ronderna var snabbschack, medan de sista sex ronderna hade allsvensk betänketid. Anders Kleimark tog 50 procent, det vill säga fyra poäng, vilket motsvarande förväntningarna. Håkan Knutsson tog 3 ½ poäng, vilket möjligen var litet i underkant relativt hans motståndares rankingtal. Resultat.

KM i snabbschack

KM i snabbschack har genomförts nu under två tisdagskvällar. I det här klubbmästerskapet vann Jesper Ahlqvist samtliga partier (sex stycken), vilket då alltså innebär att Jesper Ahlqvist kan titulera sig klubbmästare i snabbschack 2019. Klubben gratulerar! På andra plats hamnade Kent-Ove Ingvarsson som tog fyra poäng. Anders Frisk tog även han fyra poäng, men hans kvalitetspoäng var något sämre än Kent-Ove Ingvarssons. Totalt deltog det sju spelare.

Schack i det gröna 2019

Schack i det gröna spelas i år i Mariebergsparken i Kinna. Datumet är satt till den 18 augusti. Priserna är kraftigt höjda med anledning av att det är 100 år sedan som Kinna SK startade sin verksamhet. Se inbjudan.

En slumpmässigt utvald bild

Lagbild från DM i lagblixt den 6 april


Publicerad: 2019-04-12 18:15:00

Kategori: Lagschack

Författare: Anders Kleimark

Foto: Josef Håkansson, Falköping
En slumpmässigt utvald bild

Brons till klubben i lag-blixt-DM


Publicerad: 2019-04-07 18:00:00

Kategori: Lagschack

Författare: Anders Kleimark

I går spelades lag-blixt-DM, en helt ny turnering med bra priser. SA Mark ställde upp med ett lag, som bestod av Hans-Erik Olofsson, Anders Frisk, Jukka Hautajärvi och Anders Kleimark. I turneringen deltog det totalt tolv lag. Det gick därför att genomföra turneringen med Bergers system. Betänketiden var fem minuter + tre sekunders fördröjd tilläggstid per drag (samma som i Schack i det gröna). Lagen ställdes upp efter blixtranking. Detta innebar att Anders Kleimark satt på bord 1, Hans-Erik Olofsson på bord 2, Anders Frisk på bord 3 och Jukka Hautajärvi på bord 4.

När alla partier var spelade, så kunde man konstatera att Jukka Hautajärvi hade vunnit alla sina partier och Anders Kleimark hade vunnit alla utom ett. På mittenborden tappade vi några fler poäng, men det räckte för att slutligen bli trea i lag-blixt-DM 2019. Det var speciellt starkt att kunna vinna mot Alingsås, som slutligen segrade. Vi hade chansen att vinna två bordspris, men vi fick nöja oss med ett. Det var genom att Jukka Hautajärvi hade vunnit alla sina partier klart att bordspriset på bord fyra gick till SA Mark. På bord ett fick lottning avgöra, och Ingvar Andréasson och Alingsås knep detta bordspriset. Klubben fick en stor buckla i pris plus 800 kr i vinst.

En slumpmässigt utvald bild

Jesper Ahlqvist och Gabriel Nyberg KM-mästare


Publicerad: 2019-03-30 18:00:00

Kategori: KM

Författare: Anders Kleimark

Klubbmästerskapen har avslutats nu i veckan. Turneringen startade i oktober och lockade totalt sexton deltagare, vilket naturligtvis är väldigt positivt för klubben och klubbschacket. Vid så många deltagare, så kunde inte alla möta alla, utan KM 2019 lottades enligt systemet FIDE-Schweizer.

Efter tisdagens rond, så kunde man konstatera att fjolårets segrare, Jesper Ahlqvist, även i år hade erhållit flest poäng och därmed även fortsättningsvis kan tituleras klubbmästare. Årets turnering hade även två juniorer i startfältet, vilket naturligtvis är fantastiskt roligt. Bäst av dessa blev slutligen Gabriel Nyberg, som totalt fick 4 ½ poäng. Gabriel Nyberg blev därmed junior-KM-mästare i KM 2019. Bra spelat och grattis till Jesper Ahlqvist och Gabriel Nyberg hälsar SA Mark!

1. Jesper Ahlqvist, 8 poäng
2. Håkan Knutsson, 7 poäng
3. Anders Kleimark, 6 ½ poäng
4. Börje Persson, 5 ½ poäng (43.5 kvalitetspoäng)
5. Anders Frisk, 5 ½ poäng (41.0 kvalitetspoäng)
6. Klas Robertsson, 5 poäng (38.5 kvalitetspoäng)
7. Jan Fridén, 5 poäng (34.0 kvalitetspoäng)
8. Nils Johansson, 5 poäng (30.5 kvalitetspoäng)
9. Gabriel Nyberg, 4 ½ poäng
10. Bror-Olof Svenberg, 4 poäng (41.0 kvalitetspoäng)
11. Kent-Ove Ingvarsson, 4 poäng (39.0 kvalitetspoäng)
12. Ingemar Linder, 3 ½ poäng (32.0 kvalitetspoäng)
13. Lars-Åke Skoglund, 3 ½ poäng (30.0 kvalitetspoäng)
14. Delaram Bahadori, 3 poäng
15. Tage Johansson, 1 poäng
16. Alf Nilsson, 0 poäng

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan 2018/2019 avslutad


Publicerad: 2019-03-24 18:15:00

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

I dag avslutades allsvenskan 2018/2019, åtminstone för klubbens del. Resultatet i matchen mellan SA Mark och Alingsås visade sig få avgörande betydelse, för vilka lag som slutligen fick äran att även fortsättningsvis få spela i division II. Matchen slutade som sagt 4 - 4, men ett enda partiresultat extra till klubbens favör hade inneburit att Alingsås i stället hade åkt ur division II. Detta scenariot, som ingen egentligen trodde på, var nu alltså ytterst nära att inträffa. I toppen förlorade Lidköpings SS överraskande mot bottenlaget Bosna SK, vilket fick till följd att det i stället blev Östra Skaraborgsalliansen, som vann division II:6. Man kan konstatera, att gruppen blev oerhört jämn in i det sista. Man kunde inte ens vara säker på att få stanna kvar vid fem poäng, vilket är ovanligt. Från plats fyra till första nedflyttningsplats skiljde det endast ett fåtal partipoäng. Klubben slutade, som det tidigare har meddelats på tredje plats, vilket får anses vara ett fullgott resultat.

I dagens möte blev det tre vinster för SA Marks spelare. Det var Bror-Olof Svenberg, Hans-Erik Olofsson och Anders Kleimark, som vann sina respektive partier. Remier inkasserades av Håkan Knutsson och Jesper Ahlqvist. Bror-Olof Svenberg fick äran att avgöra matchen. Han lyckades att föra ett tornslutspel med en merbonde till vinst. Visst, det fanns bättre vinstvägar, men det är resultatet som räknas i slutändan.

Klubbens bästa poängplockare säsongen 2018/2019 blev Håkan Knutsson, som tog 5½ av sju. Noterbart är att dessa poäng säkrades utan partiförlust. Klubben gratulerar! Anders Kleimark tog 5 poäng av sju och Jesper Ahlqvist tog 4½ poäng av sju.

En slumpmässigt utvald bild

Lilla Falköping Open avgjord


Publicerad: 2019-03-17 18:00:00

Kategori: Juniorschack

Författare: Anders Kleimark

I söndags avgjordes Lilla Falköping Open, en turnering för schackspelare med ett elo-tal, som är mindre än 1600. Av de tjugo som deltog i turneringen, så var en fjärdedel från SA Mark. Det fanns därmed goda förhoppningar till bra placeringar för klubbens deltagare. Tyvärr blev det inte riktigt på detta viset, då alla klubbens deltagare placerade sig på plats tolv och neråt. Gabriel Nyberg och Dan Landgren fick båda 2 ½ poäng; Peteris Riskis erhöll 1 ½ poäng. Övriga från klubben var Melvin Lovebro och Molina Leander. Fullständig resultatlista finns här.

En slumpmässigt utvald bild

Ny seger i allsvenskan


Publicerad: 2019-03-10 18:15:00

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

SA Marks A-lag spelade i dag mot Kålltorps SS, ett lag som vi hade goda chanser att vinna mot, då alla var högre rankade än sina respektive motståndare. Matchen blev slutligen 5 ½ — 2 ½ till SA Marks favör. Det blev segrar för Jesper Ahlqvist, Håkan Knutsson, Klas Robertsson, Kent-Ove Ingvarsson och Anders Kleimark, medan Gabriel Nyberg spelade remi. Den här segern innebär att SA Mark kommer att sluta på tredje plats hur det än går i sista matchen.

Nästa match, som är den sista för säsongen, spelas den 24 mars mot Alingsås SS II.

En slumpmässigt utvald bild

Västgöta Open


Publicerad: 2019-02-10 17:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Under den gångna helgen genomfördes Västgöta Open, som i år samlade nästan 100 deltagare. Från klubben deltog Gabriel Nyberg, Jan Fridén, Anders Frisk, Anders Kleimark och Hans-Erik Olofsson. Jan Fridén var tyvärr tvungen att bryta turneringen efter två ronder på grund av sjukdom. Av klubbens deltagare, så tog Hans-Erik Olofsson flest poäng (4 ½), vilket även ledde till ett rankingpris. Rankingprestationen för honom var 1950. Anders Kleimark tog 4 poäng med en rankingprestation på 2072. Anders Frisk tog 3 ½ poäng och uppnådde sitt mål, även om det i detta specifika fall innebar att hans rankingprestation landade på 1569, vilket möjligen gör att han trots allt inte riktigt är nöjd. Gabriel Nyberg tog två poäng. Han kommer att få ett elo-tal för snabbschack inom kort, då alla hans motståndare hade ett elo-tal.

Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

Elite Hotels Open 2019


Publicerad: 2019-02-09 19:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Håkan Knutsson valde att spela Elite Hotels Open 2019, en turnering som ingår i den populära GP-serien. Tävlingen genomfördes med betänketiden 15 minuter + 5 sekunder/drag (rond 1 - 4) och 90 minuter + 30 sekunder/drag (rond 5 - 8). Håkan Knutsson erhöll fyra poäng, vilket placerade honom på plats 79 av 138 deltagare. Detta motsvarar i stort sett det som förväntades av honom, sett till motståndarnas elo-tal.
Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

Distriktsserien avslutad


Publicerad: 2019-02-09 18:00:00

Kategori: Lagschack - distriktsserien

Författare: Anders Kleimark

I går spelades det sista sammandraget i distriktsserien säsongen 2018/2019. SA Mark hade tidigare två lag med i distriktsserien, men det andra laget fick dra sig ur på grund av sviktande intresse. Det sista sammandraget spelades i Uddevalla och som vanligt spelades två matcher. I den första av dessa spelade klubbens lag mot Alingsås SS III. Matchen slutade 3 ½ - 1 ½ till SA Mark. Lars-Åke Skoglund och Gabriel Nyberg vann medan Kent-Ove Ingvarsson spelade remi. I den andra matchen bestod motståndet av Ulricehamns SK, ett lag som tyvärr blev för svårt. Matchen slutade 3 - 1 till Ulricehamn. Kent-Ove Ingvarsson vann mot en cirka 300 elo-poäng starkare spelare, vilket var glädjande, trots förlusten.

Slutligen blev SA Mark sjua i årets distriktsserie.

En slumpmässigt utvald bild

Äntligen seger!


Publicerad: 2019-02-03 19:00:00

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

I dag spelades den femte ronden i allsvenskan säsongen 2018/2019. Matchen spelades i Örbygården och motståndarlaget var SK Proletären, ett lag som det fanns god chans att vi kunde slå. Det visade sig att SA Mark var högre rankat på sex av de åtta borden, så nu var frågan, om vi klarade, att hantera favoritskapet. När matchen var färdigspelad, så kunde man konstatera, att det blivit storseger genom 5 ½ - 2½ till vår favör. Glädjande också att Gabriel Nyberg lyckades ta sina första poäng i klubbens A-lag. Det blev remi för honom i ett parti, som lika väl kunde inneburit seger. Förutom den här remin, så blev det vinst för Jesper Ahlqvist, Hans-Erik Olofsson, Håkan Knutsson, Anders Frisk och Anders Kleimark.

Nu ligger SA Mark i toppen av tabellen efter Lidköping och Östra Skaraborgsalliansen. Nästa match spelas först den 10 mars, då vi tar oss an Kålltorps SS, ytterligare ett lag, som vi har goda chanser att vinna mot.

En slumpmässigt utvald bild

Oavgjort mot Bosna SK


Publicerad: 2019-01-13 18:00:00

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

I dag spelades den fjärde ronden i allsvenskan, säsongen 2018/2019. Klubben ställdes mot Bosna SK, Göteborg. Efter några smärre problem med att få in hemmalagets laguppställning i tid, så kunde matchen till slut starta, några minuter efter utsatt starttid. Egentligen skulle Bosna SK satt upp sitt lag i strikt rankingordning, beroende på detta. Vår lagledare, Anders Frisk, lät dock detta bero.

Bosna SK, som hade förlorat första matchen på w.o och förlorat resten, låg inför dagens möte sist i tabellen. Det var alltså en viktig match. Seger hade självfallet varit det bästa. Nu blev det oavgjort, i en match, som kunde slutat hur som helst.

Klas Robertsson vann på tid. Håkan Knutsson vann sitt parti efter en miss av motståndaren, medan Anders Kleimark kunde avgöra matchen genom seger. Jesper Ahlqvist och Hans-Erik Olofsson spelade remi.

Nästa match spelas hemma mot SK Proletären, den 3 februari.

En slumpmässigt utvald bild

Torild Nylén 1931-06-06 — 2018-12-25


Publicerad: 2019-01-08 12:00:00

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Torild Nylén, en av Fritsla schacksällskaps största profiler och ledare, har lämnat oss för alltid. Torild Nylén var i många år ordförande i föreningen. Under ett antal år var han även ordförande i Västergötlands schackförbund.Torild Nylén var den som tog initiativet till tävlingen Lusseblixten redan på 60 talet. Tävlingen blev en stor succé. Torild Nylén var givetvis även en schackspelare. Han gjorde många lagmatcher och han var aldrig lätt att möta. Våra tankar går till hans sambo, barn och familj. Vila i frid Torild Nylén.

http://tillminne.se

En slumpmässigt utvald bild

Gott nytt år!


Publicerad: 2019-01-01 11:00:00

Kategori: Allmänt

Författare: Anders Kleimark

Alla medlemmar, schackspelare och övriga besökare önskas ett riktigt gott nytt år! Låt nu 2019 bli ett riktigt härligt schackår. Allsvenskan spelas den 13 januari borta mot Bosna i Göteborg. Klubbmästerskapen spelar rond fem den 15 januari. I övrigt är det spel varje tisdag för seniorerna och varje torsdag för juniorerna, om inte annat sägs.

Rankingtal med mera

Elolistan har uppdaterats nu den 1 januari. Detta görs i vanlig ordning automatiskt. Nu på den senaste listan kan man konstatera att Klas Robertsson har fått ett elo-tal (1782), då han har spelat det föreskrivna antalet partier. Nils Johansson och Gabriel Nyberg är även de på god väg att skaffa sig elo-tal. De behöver bara spela tillräckligt många partier mot elorankade spelare.

Väl mött!

En slumpmässigt utvald bild

Karlstad Open


Publicerad: 2018-12-30 18:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Den årliga turneringen Karlstad Open spelades som vanligt under mellandagarna på Hotell Gustaf Fröding några kilometer utanför Karlstad centrum. I år var 100 spelare anmälda, men två av dessa lämnade förhinder eller prioriterade andra för dem viktigare saker. Därmed blev det 98 spelare som spelade i årets Karlstad Open. Från SA Mark deltog Håkan Knutsson, som har väldigt många starter i Karlstad Open. Många var vi som trodde att Håkan Knutsson skulle vinna hela turneringen. Med så många starter, så torde han vara favorit. Det blev tyvärr inte så. Håkan Knutsson fick sammanlagt tre poäng och han hamnade några placeringar under sitt startnummer. Han fick dock flera poäng mot högre rankat motstånd, vilket inte är fy skam. Bra kämpat Håkan!

Resultat

En slumpmässigt utvald bild

Julavslutning och KM i blixt


Publicerad: 2018-12-19 12:30:00

Kategori: KM

Författare: Anders Kleimark

I går genomfördes julavslutningen med KM i blixt och smörgåstårta i pausen. Det kom slutligen tio medlemmar. Årets KM i blixt avgjordes genom nio ronder Berger (alla möter alla). Betänketiden blev fem minuter + tre sekunder per drag (Bronstein). Det var hårt in i det sista, men Jesper Ahlqvist blev slutligen den som lyckades bäst. Han vann därmed KM i blixt 2018. Detta var första gången som han vann blixt-KM. Klubben gratulerar! Jesper Ahlqvist erhöll 8 poäng av 9. Tvåa blev undertecknad på 7 ½ poäng, medan Anders Frisk fick 7 poäng. Övriga deltagare var Gabriel Nyberg, Nils Johansson, Ingemar Linder, Klas Robertsson, Lars-Åke Skoglund, Alf Nilsson och Kent-Ove Ingvarsson.

Av tradition lottas alltid alla priser ut. Kent-Ove Ingvarsson fick även i år nummer ett. Han överraskade och valde att ta julskinkan i år. Den nya KM-mästaren, Jesper Ahlqvist, fick ironiskt nog välja pris sist.

En slumpmässigt utvald bild

Malmö Open — en dyster historia


Publicerad: 2018-12-16 18:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Mellan den 14- och 16 december spelades Malmö Open, en turnering som ingår i GP-serien, som är en turneringsserie arrangerad av Sveriges Schackförbund tillsammans med lokala organisatörer. Malmö Open har ett ganska ovanligt upplägg, åtminstone sett till de övriga turneringarna i GP-serien, och den inleddes med fem snabbschackpartier med betänketiden 20 minuter + 10 sekunder per drag, för att sedermera avslutas med tre långpartier med betänketiden 110 minuter + 10 sekunder per drag. Denna relativt säregna betänketid (långparti) får till följd, att det inte är protokollplikt, när man har mindre än fem minuter kvar på klockan.

Årets upplaga av Malmö Open innebar att två medlemmar ur SA Mark var representerade. Det var Jesper Ahlqvist och Klas Robertsson som var med och kämpade.

Klas Robertsson inledde Malmö Open med två vinster mot två relativt starka spelare. Detta gav honom ett toppenläge, men det blev tyvärr inga fler vinster för Klas del. Han fick tyvärr bara 2½ poäng. Han spelade inte de två sista ronderna, efter att han förlorade på w.o i söndagens morgonrond. Han blev därför inte inlottad i sista ronden.

Jesper Ahlqvist fick totalt ihop tre poäng. Han fick tyvärr bara en remi mot betydligt svagare motstånd under långpartierna. Detta gjorde att han tappade knappt 80 elo-poäng, vilket naturligtvis är tråkigt för honom.

Fullständigt resultat

En slumpmässigt utvald bild

Junior-KM avgjort


Publicerad: 2018-12-12 12:00:00

Kategori: Juniorschack

Författare: Anders Kleimark

Årets junior-KM i blixtschack har avgjorts. Betänketiden var fem minuter per spelare och parti. Nio deltagare kom till start och de spelade fem ronder. Peteris Riskis blev den som lyckades bäst. Han vann nämligen alla partier, vilket var enastående. På andra-, respektive tredje plats blev det desto jämnare. Både Melvin Lovebro och Kristaps Riskis fick nämligen fyra poäng. Efter särskiljning så blev det Melvin Lovebro som blev tvåa och Kristaps Riskis som hamnade på tredje plats. Övriga deltagare var Gabriel Nyberg, Andreas Qvaffel, Molina Leander, Yahia Ghashim, Hanaa Ghashim och Sidra Ghashim.

En slumpmässigt utvald bild

Östra Skaraborgsalliansen — SA Mark : 5 ½ — 2 ½


Publicerad: 2018-12-02 19:00:00

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

I dag spelades den tredje ronden i allsvenskan för säsongen. Dagens motståndare var Östra Skaraborgsalliansen, som är en allsvensk allians bestående av de fyra schackklubbarna Falköpings SK, Skövde SS, Tibro SK och Hjo SK. Matchen spelades i Falköping. Östra Skaraborgsalliansen har två lag och A-laget spelar sina hemmamatcher i Falköping, medan B-laget spelar i Skövde. Hemmalaget var högre rankat på alla bord utom ett, vilket naturligtvis fick konsekvenser i matchen. Det var endast Anders Kleimark, som lyckades att vinna i dag. Övriga poäng erhölls via remier av Jesper Ahlqvist, Håkan Knutsson och Anders Frisk. Slutresultatet blev alltså 5 ½ — 2 ½ till Östra Skaraborgsalliansens favör.

Nästa match spelas den 13 januari i Göteborg. Motståndare blir Bosna SK, ett lag som vi bör slå.

En slumpmässigt utvald bild

Rond tre och fyra i distriktsserien


Publicerad: 2018-11-25 14:00:00

Kategori: Lagschack - distriktsserien

Författare: Anders Kleimark

I lördags spelades den tredje och fjärde ronden i distriktsserien säsongen 2018/2019. SA Mark har två anmälda lag, men den här gången tvingades SA Mark III att lämna w.o i rond tre och fyra. Tyvärr är detta inte kostnadsfritt, utan klubben tvingas därför att betala straffavgift motsvarande dubbla anmälningsavgiften till distriktsserien, vilket naturligtvis är tråkigt.

SA Mark II spelade i den tredje ronden mot Falköping, som vann med 3 - 1. Ingemar Linder vann sitt parti på w.o. I rond fyra spelade SA Mark II oavgjort mot Vara SS. I SA Mark segrade Ingemar Linder och Lars-Åke Skoglund.

Nästa tillfälle äger rum den 9 februari och då hoppas jag verkligen att det inte blir någon w.o.

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan rond två


Publicerad: 2018-11-11 18:00:00

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

I söndags spelades den andra ronden i allsvenskan 2018/2019. Dagens motståndare var Lidköpings SS, ett lag som likt SA Mark hade vunnit i första ronden. Lidköping förstärkte sitt lag inför matchen i söndags, genom att man den 1 november återvärvade Peter Fransson, som senast representerade Örebro SS. Detta och det faktum att SA Mark kom till matchen med ett försvagat lag gentemot ordinarie laguppställning gjorde att Lidköping till slut vann matchen med 5 - 3. I SA Mark segrade Hans-Erik Olofsson, Håkan Knutsson och Klas Robertsson.

Nästa match spelas mot Östra Skaraborgsalliansen den 2 december.

En slumpmässigt utvald bild

Hindåsrockaden 2018


Publicerad: 2018-11-06 18:00:00

Kategori: Juniorschack

Författare: Anders Kleimark

I söndags spelades juniorturneringen Hindåsrockaden 2018. Schacktävlingen anordnades i tre åldersklasser. Sammanlagt deltog det 70 schackintresserade juniorer. Från vår egen klubb, SA Mark, deltog det tre juniorer. Det var Gabriel Nyberg, Peteris Riskis och Melvin Lovebro, som spelade för SA Mark. Gabriel Nyberg deltog i den äldsta åldersklassen (sjutton deltagare) och han erhöll totalt två poäng på de fem ronderna. Peteris Riskis och Melvin Lovebro spelade i den näst äldsta åldersklassen. De erhöll tretton poäng, respektive tio poäng. I den här klassen delades det ut tre poäng för vinst, två poäng för remi och en poäng för förlust. Bra kämpat alla som var med!
Fullständiga resultat

En slumpmässigt utvald bild

Hasselbacken Chess Open 2018


Publicerad: 2018-11-02 18:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Mellan den 2 november och 4 november spelades Hasselbacken Chess Open 2018. Turneringen var den tredje turneringen i GP-serien, som är en rikstäckande turneringsserie anordnad av Sveriges Schackförbund (SSF). Turneringen samlade totalt 245 deltagare (176 i huvudturneringen). SA Mark var representerat av Håkan Knutsson, som totalt erhöll tre poäng på de åtta ronderna. Tyvärr startade Håkan Knutsson med tre förluster mot relativt svagt motstånd. Han kämpade dock på och han blev obesegrad fram till sista ronden, där han mötte den talangfulle Örgrytejunioren Gustaf Törngren, vilket gjorde det svårt och det blev förlust. Håkan Knutssons elo-tal sjönk med 9 elo-poäng och det är till dags dato 1814.
Fullständiga resultat.
Nästa GP-turnering är Malmö Open, som spelas mellan den 14- och 16 december.

En slumpmässigt utvald bild

Distriktsserien


Publicerad: 2018-10-27 18:30:00

Kategori: Lagschack - distriktsserien

Författare: Anders Kleimark

I dag inleddes distriktsserien 2018/2019, vilket för SA Marks del innebar spel i Kinna. Ungefär hälften av distriktsseriens lag spelade nämligen i Kinna medan de övriga spelade i Skara. I år deltar två lag från SA Mark i distriktsserien. Det har möjliggjorts tack vare fler spelare både på junior- och seniorsidan, samt att alla numera kan spela i distriktsserien.

I den första ronden spelade SA Mark II mot Uddebo SK, som var klart högre rankat. Slutresultatet blev 3 ½ - ½ till Uddebos favör. Nils Johansson (bord två) lyckades emellertid att få remi mot Slobodan Fazlinovic med elo-talet 1763. Detta innebär att det endast krävs fyra partier till mot elo-spelare för Nils del, för att han skall erhålla ett elo-tal. SA Mark III hade frirond.

I den andra ronden fick ironiskt nog SA Mark II frirond medan SA Mark III mötte Borås-Fristad SK. Den här matchen slutade 2-2. De som segrade var Bror-Olof Svenberg och Jan Fridén. I nästa rond spelar SA Mark II mot Falköping och SA Mark III mot Uddevalla. Nästa tillfälle äger rum den 24 november.

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan


Publicerad: 2018-10-21 17:00:00

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

I dag inleddes den allsvenska serien 2018/2019. SA Mark spelar i division II, grupp sex. I dagarna har dessvärre Bosna SK hoppat av gruppen, så det blir ingen match i Sarajevo. Vidare innebär detta att det även blir en frirond för alla lag i gruppen. och för SA Marks del blir det frirond den 13 januari.

Dagens match spelades på Vegagatan 20 i Göteborg, där SA Mark tog sig an SS Manhems fjärde lag. Lyckligtvis spelade klubbens A-lagspelare tillräckligt bra för att matchen kunde bärgas till seger. Det var dock på håret och många partier var hårda, intressanta och lärorika.

De som vann i dag var Jukka Hautajärvi, Lennart Voigt, Jesper Ahlqvist och Klas Robertsson. Håkan Knutsson kämpade väl och han fick till slut remi. Noteras kan att Gabriel Nyberg genomförde sin första A-lagmatch och även om han förlorade i dag, så kämpade han väl och motståndaren fick spela bra för att vinna.

Nästa match spelas den 11 november i Örbygården. Motståndare blir Lidköpings SS.

En slumpmässigt utvald bild

Kommande schackaktiviteter


Publicerad: 2018-10-05 15:00:00

Kategori: Klubbrelaterat

Författare: Anders Kleimark

Snart startar säsongen på allvar. På tisdag startar klubbmästerskapen och om några veckor är det dags för allsvenskan och distriktsserien. När det gäller allsvenskan, så har klubben ett lag, vilket spelar i division II, grupp sex. I den här divisionsgruppen spelar lag som Östra Skaraborgsalliansen, SS Manhem IV och Alingsås SS II. I distriktsserien, som för närvarande har elva anmälda lag, har klubben anmält två lag. Den första allsvenska matchen spelas den 21 oktober. Klubbens A-lag tar sig då an SS Manhem IV på bortaplan. Ny lagledare är Anders Frisk, som kommer att kontakta berörda spelare inom kort. Distriktsseriens första tillfälle äger rum den 27 oktober.

En slumpmässigt utvald bild

KM startar 9 oktober


Publicerad: 2018-10-03 19:00:00

Kategori: KM

Författare: Anders Kleimark

Nu på tisdag inleds klubbmästerskapen, och i årets turnering deltar det sexton spelare, vilket är betydligt fler än vad som har varit fallet de senaste åren. Detta innebär att turneringen kommer att avgöras med lottningssystemet Nordisk schweizer (nio ronder). Nedan visas lottningen för rond ett.

BordVitSvart
1Alf NilssonAnders Kleimark
2Delaram BahadoriJesper Ahlqvist
3Gabriel NybergHåkan Knutsson
4Ingemar LinderAnders Frisk
5Klas RobertssonBror-Olof Svenberg
6Lars-Åke SkoglundBörje Persson
7Nils JohanssonKent-Ove Ingvarsson
8Tage JohanssonJan Fridén

En slumpmässigt utvald bild

Västerås Open 2018


Publicerad: 2018-10-01 19:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Under den gångna helgen genomfördes Västerås Open, som ingår i GP-serien. Totalt deltog det 238 spelare i Västerås Open. Av dess spelade 181 i huvudturneringen medan 81 spelade i Lilla Västerås Open. Från SA Mark deltog Håkan Knutsson, som totalt erhöll 3 ½ poäng på de åtta ronderna (4 ronder med 15 minuter + 5 sekunder/drag och 4 ronder med 90 minuter + 30 sekunder/drag). Håkan Knutssons resultat var möjligen litet i underkant, relativt hans spelstyrka, men han avslutade med två vinster och tappade genom detta inte så mycket.
Resultatlänk

En slumpmässigt utvald bild

Skol-SM


Publicerad: 2018-09-28 15:00:00

Kategori: Juniorschack

Författare: Anders Kleimark

I år spelas Skol-SM i Lidköping mellan den 12- och 14 oktober. Redan nu är över 100 juniorer anmälda till turneringen, som är en klassisk schacktävling med många år på nacken.
Inbjudan
Webbanmälan

En slumpmässigt utvald bild

Uddevalla Junior Open


Publicerad: 2018-09-16 18:00:00

Kategori: Juniorschack

Författare: Anders Kleimark

Uddevalla Junior Open spelades nu i lördags. Turneringen anordnades i fyra klasser. SA Mark var representerat genom Gabriel Nyberg, som spelade i klass B. I denna klassen spelade alla som var födda mellan 2003 och 2005.

Gabriel Nyberg spelade mycket bra och erhöll fem poäng. Det var mycket jämnt i toppen och både ettan, tvåan och trean fick fem poäng. Efter särskiljning hamnade Gabriel Nyberg på tredje plats. I klassen deltog det nio juniorer och i hela tävlingen var 26 juniorer med.
Resultatlänk

En slumpmässigt utvald bild

KM startar 9 oktober


Publicerad: 2018-09-14 18:15:00

Kategori: KM

Författare: Anders Kleimark

Klubbmästerskapen 2019 inleds den 9 oktober. Turneringen kommer att genomföras under höst- och vårsäsongen och betänketiden blir som vanligt 90 minuter + 30 sekunder per drag.

Innan klubbmästerskapen startar kan man dock spela på klubben. Det är spel redan nu på tisdag, den 18:e. Nytt är att vi startar 18.30.

En slumpmässigt utvald bild

Domarkurs i Borås


Publicerad: 2018-09-08 19:00:00

Kategori: Klubbrelaterat

Författare: Anders Kleimark

I dag genomförde Västergötlands schackförbund (VSF) en domarkurs i Borås. Från Schackalliansen Mark deltog Anders Frisk och Lennart Voigt. Detta innebär nu att klubben har två nya domare, som har rätt att döma elo-registrerade turneringar såsom KM och Schack i det gröna med flera. Kursledare var den oerhört kompetente och mångårigt erfarne internationelle domaren Tapio Tikkanen.

En slumpmässigt utvald bild

Västgötacupen & veteranträffen


Publicerad: 2018-09-05 18:15:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Västgötacupen, som fungerar som Västergötlands öppna lag-DM i snabbschack spelas den 6 oktober i Alingsås. Varje lag består av fyra spelare, som placeras efter elo-tal (snabbschack). Betänketid är 12 minuter + 5 sekunders tilläggstid per drag. Det vore kul om klubben kunde ställa upp med några lag.

Veteranträffen, som är en veteranturnering i distriktet spelas på Jula Hotell och Konferens i Skara. Alla män och kvinnor, som är 60 år eller äldre, respektive 50 år och äldre, äger rätt att deltaga i Veteranträffen. Betänketiden är den samma som i Västgötacupen ovan (12 minuter + 5 sekunder per drag).

En slumpmässigt utvald bild

Lidköping Open 2018


Publicerad: 2018-09-02 19:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Under den gångna helgen spelades Lidköping Open, en turnering som brukar locka många deltagare. I år kom det totalt 81 spelare till start. Bland de starkaste spelarna i år kan nämnas GM Pia Cramling, GM Juan Bellon, GM Thomas Ernst och IM Michael Wiedenkeller. Klubben representerades av Anders Frisk, Hans-Erik Olofsson och Anders Kleimark. Betänketiden var som vanligt 45 minuter + 10 sekunder/drag.

Turneringen vanns slutligen någorlunda överraskande av IM Bengt Svensson, som endast tappade två remier. Tur för honom att undertecknad hamnade på övre halvan i år. Bäst i SA Mark blev Anders Kleimark, som slutligen tog 4 poäng på de sju ronderna. I andra ronden besegrade han GM Thomas Ernst på endast 19 drag. Anders Frisk fick totalt ihop 3 ½ poäng, vilket var klart bättre än hans startnummer. Det blev dock inget rankingpris. Hans-Erik Olofsson fick inte riktigt spelet att stämma. Han erhöll dessvärre endast två poäng, vilket innebar cirka 40 elopoäng tappade. Hans-Erik Olofsson var dock den ende från klubben som erhöll pris. Han vann fri start i nästa års turnering. Klubben gratulerar!

En slumpmässigt utvald bild

Fler foton under Schack i det gröna


Publicerad: 2018-08-22 00:00:00

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

Foton tagna av Anders Frisk.

Foton Schack i det gröna


Publicerad: 2018-08-20 15:00:00

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

Foton tagna av Josef Håkansson, Falköping

Resultat Schack i det gröna - juniorer


Publicerad: 2018-08-19 17:00:00

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

B- och C-juniorklassen
#NamnKlubbElo-talSP+=-PoängKP
1Elias Håkansson WennerlundIFK Hindås146612120012.082.00
2Gabriel NybergSA Mark012101110.583.50
3Alvin SundbergUddevalla SS1385129039.084.00
4Eric JohanssonUddevalla SS0127147.584.50
5Axel HaglundTanums SS0127147.577.50
6Liam SundbergUddevalla SS1379127147.574.50
7 Dylan George WhitneySA Mark0127057.078.50
8Peteris RiskisSA Mark0126247.078.00
9Ossian JacobssonSkara SS0127057.078.00
10Kristaps RiskisSA Mark0127057.070.50
11Neo JacobssonSkara SS0126066.073.50
12Sophie DanielssonSA Mark0126066.070.00
13 Yafet ZadickSA Mark0126066.064.00
14 Taha AltahaSA Mark0125075.063.50
15Joakim PetterssonSA Mark0125075.061.00
16 Kholoud AbozaidSA Mark0123183.556.00
17 Mays AltahaSA Mark0123093.057.50
18Molina LeanderSA Mark01220102.059.00
19 Mohammed AltahaSA Mark01211101.558.00

Resultat Schack i det gröna - seniorer


Publicerad: 2018-08-19 16:50:00

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

Resultat seniorer - Schack i det gröna
#NamnKlubbElo-talSP+=-PoängKP
1Ingvar AndréassonAlingsås SS237012110111.081.50
2Thomas BjörklundAlingsås SS216812101110.582.00
3FM Lars-Göran EklundSkara SS22401292110.084.00
4Sven SvenssonBorås-Fristad SS2231127328.583.50
5Mikael JohanssonAlingsås SS1979126247.084.50
6Emanuel LundgrenSA Mark1984127057.081.00
7Linus NowénAlingsås SS1496126247.081.00
8Anders KleimarkSA Mark2011127057.081.00
9Smail BeslagicLidköpings SS1798125437.075.50
10Hans-Olof StoltSKK Trollhättan1824126247.071.00
11Håkan KlassonUlricehamns SK1694125437.069.50
12Viljo KoskiLidköping1813125346.585.50
13Christer AnderssonFalkenbergs SK1709126156.564.00
14Leif SvenssonSK Kamraterna2044125256.086.50
15Bo OhlssonLidköpings SS2016125256.081.00
16Christian JörgensenUlricehamns SK1646125256.069.00
17Stieg-Arne AlsénMalmö AS1659124446.068.50
18Magnus ErikssonSA Fenix1803126066.066.00
19Gunnar RemarUlricehamns SK1710124446.066.00
20Nicklas HultgrenSA Fenix0125256.065.50
21Börje PerssonUddebo SK1723123636.063.50
22Anders FriskSA Mark1823125256.054.00
23Ulf HaglundTanums SS1711125256.054.00
24Bengt ÅlanderAlingsås SS1909125165.568.00
25Bror-Olof SvenbergSA Mark1726125165.564.00
26Hans-Erik OlofssonSA Mark1875124265.076.50
27Eva JohanssonAlingsås SS1881124265.067.00
28Sture WesterlindVänersborgs SS1675125075.064.50
29Lennart KarlssonGötaverkens SK1620125075.057.50
30Toni NikolovBorås-Fristad SK1352124265.055.50
31Lars-Åke SkoglundSA Mark0124084.051.50
32Dan LandgrenSA Mark0123183.555.00
33Ingemar LinderSA Mark0123183.548.50
34Nils JohanssonSA Mark0122192.556.50
35Klas RobertssonNotting Hill SS179892162.543.50
36Delaram BahadoriSA Mark0121292.053.50

Schack i det gröna (B- och C-juniorer)


Publicerad: 2018-08-19 16:40:00

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

B- och C-juniorerna spelade på övervåningen i Örbygården. Detta har varit standard åtminstone de senaste åren i Schack i det grönas historia. Juniorerna var 19 till antalet, vilket innebar en frirond. Turneringssegrare blev Elias Håkansson Wennerlund, som vann alla partier, vilket är enastående. Tvåa blev SA Marks lovande junior Gabriel Nyberg. På tredje plats hamnade Alvin Sundberg från Uddevalla SS.

Om man enbart tittar på distriktets B-juniorer, så blev Gabriel Nyberg (SA Mark), Alvin Sundberg (Uddevalla SS) och Liam Sundberg (Uddevalla SS) etta, tvåa, respektive trea i DM. I klassen C-juniorer blev det i stället Eric Johansson (Uddevalla SS), Axel Haglund (Tanums SS) och Dylan George Whitney etta, tvåa, respektive trea. Klubbens bästa B-junior blev alltså Gabriel Nyberg och klubbens bästa C-junior blev klubbens helt nya medlem, Dylan George Whitney.

En slumpmässigt utvald bild

Schack i det gröna - seniorer & A-juniorer


Publicerad: 2018-08-19 16:30:00

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

I dag spelades Schack i det gröna, som slutligen lockade 55 deltagare (36 deltagare i seniorgruppen och 19 deltagare i juniorgruppen). Tyvärr fick turneringen avgöras inomhus, då det tidvis regnade och var osäkert väder överlag.

Likt de senaste åren, så var Schack i det gröna även distriktsmästerskap i blixtschack för de spelare som hörde till Västergötlands schackförbund (VSF). Detta innebar att både DM-priser och turneringspriser delades ut i form av pokaler, plaketter, penningpriser och sakpriser.

I seniorklassen segrade Ingvar Andréasson, som numera representerar Alingsås SS på 11 poäng av 12 möjliga. Han förlorade således endast ett parti, vilket var mot den slutlige tvåan, Thomas Björklund, som även han representerar Alingsås SS. Han erhöll slutligen 10 ½ poäng. En halva under hamnade FM Lars-Göran Eklund, som därmed placerade sig på tredje plats. Ettan, tvåan och trean representeras klubbar från distriktet, så de blev även pristagare i DM-turneringen. Bästa spelare i seniorgruppen från SA Mark blev Emanuel Lundgren, som erhöll 7 poäng.

I seniorgruppen spelade även två A-juniorer, som kämpade om priser i juniorklassen. Etta bland dessa blev, relativt överlägsen, Linus Nowén, som representerar Alingsås SS. Tvåa bland A-juniorerna blev SA Marks enda A-junior i turneringen, Delaram Bahadori, som fick ihop två poäng och detta gav alltså honom andra pris i DM. Klubben gratulerar.

En slumpmässigt utvald bild

Schack i det gröna på söndag


Publicerad: 2018-08-15 10:00:00

Kategori: Schack i det gröna

Författare: Anders Kleimark

På söndag spelas Schack i det gröna. I skrivande stund är 51 deltagare anmälda, vilket kan jämföras med förra årets deltagarsiffra på 53. Det finns alltså stora möjligheter att det blir fler deltagare i år. Det spås också bra väder, så det blir förhoppningsvis uteschack i Örby. Anmäl dig gärna. Kom ihåg att SA Mark bjuder på tårta. Bara detta är en god anledning att fylla i anmälningsformuläret.

Vi ses på söndag!

En slumpmässigt utvald bild

Allsvenskan 2018/2019


Publicerad: 2018-08-07 10:00:00

Kategori: Lagschack - allsvenskan

Författare: Anders Kleimark

Sveriges schackförbund (SSF) har i dag publicerat den slutgiltiga allsvenska lottningen för säsongen 2018/2019. SA Mark spelar i division II:6 med nedanstående speldatum och matcher.

RondDatumMatch
12018-10-21SS Manhem IV - SA Mark
22018-11-11SA Mark - Lidköpings SS
32018-12-02Östra Skaraborgsalliansen - SA Mark
42019-01-13Bosna SK - SA Mark
52019-02-03SA Mark - SK Proletären
62019-03-10Kålltorps SS - SA Mark
72019-03-24SA Mark - Alingsås SS II
En slumpmässigt utvald bild

11th International tournament of Palaiochora 2018


Publicerad: 2018-08-01 00:17:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Jukka Hautajärvi spelade den internationella turneringen, 11th International tournament of Palaiochora 2018, som pågick på semesterön Kreta mellan den 18- och 25 juli. Turneringen genomfördes genom nio ronder med allsvensk betänketid (90 minuter för 40 drag + 30 sekunder per drag + 30 minuter). På dessa nio ronder fick Jukka Hautajärvi 5½ poäng. Tyvärr var merparten av motståndarna relativt lågrankade och det blev ett par förluster mot dessa. Slutligen gav detta en rankingprestation på 2079 och 30 tappade elopoäng.

En slumpmässigt utvald bild

Xtracon Chess Open


Publicerad: 2018-07-30 11:27:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Nu är den nio dagar långa danska schackturneringen Xtracon Chess Open färdigspelad. Totalt deltog det 397 spelare från totalt 24 nationer. Förutom europeiska spelare fanns det spelare från bland annat USA, Indien och Kina. I turneringen var cirka en fjärdedel titelspelare. I startfältet fanns det 28 GM. Från klubbens del deltog Anders Kleimark.

Alla de tio ronderna spelades med allsvensk betänketid (40 drag på 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunder per drag).Anders Kleimark mötte sex högre rankade spelare, och av dessa var fyra titelspelare. Bästa resultatet kom genom vinst mot dansken Kristen Schmidt med 2247 i elo. Totalt fick Anders Kleimark fem poäng, vilket i slutändan gav en rankingprestation på 2071 och tretton (13) intjänade elopoäng.

Turneringen vanns av den norske stormästaren Jon Ludvig Hammer. Bäste svensk blev Nils Grandelius, som slutade fyra.

Resultat med mera.

En slumpmässigt utvald bild

Kommande händelser


Publicerad: 2018-07-02 10:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

Alla som vill spela schack nu under sommaren har stora valmöjligheter. Detta gäller både nationellt och internationellt. I Danmark spelas Xtracon Chess Open, som spelas mellan den 21 juli till och med den 29 juli. Turneringen spelas på Konventum i Helsingör. Totalt spelas tio ronder långpartier med allsvensk betänketid. Den här turneringen kommer Anders Kleimark att spela.

Även i år inleds GP-säsongen med schackturneringen Cellavision Chess Cup, som spelas i Lund mellan tredje- och femte augusti. De fyra första ronderna är som brukligt i GP-serien, snabbschack med betänketiden 15 minuter + 5 sekunder per drag, medan de sista ronderna är långpartier med betänketiden 90 minuter + 30 sekunder per drag. Ingen från klubben har hittills anmält sig, men än finns chansen.

Schack i det gröna spelas den 19 augusti.

En slumpmässigt utvald bild

Flunsåsschacket


Publicerad: 2018-06-11 12:00:00

Kategori: Externa turneringar

Författare: Anders Kleimark

I går spelades det traditionsenliga Flunsåsschacket, som är en turnering arrangerad av Lundby/Götaverken och som spelas utomhus likt Schack i det gröna. I Flunsåsschacket spelas det dock snabbschack i stället för blixt. Turneringen arrangeras i Bergergrupper efter elo-tal. Det som är litet speciellt med de turneringar, som organiseras av Götaverken är att det förutom schacket även ordnas tipspromenad med tema schack. Hur det gick i denna är dock oklart, då undertecknad inte deltog i turneringen.

Resultat:

Emanuel Lundgren deltog i högsta gruppen. Han tog totalt 2½ poäng, vilket gav en sjätte plats. I gruppen under deltog Anders Frisk och Jesper Ahlqvist, som erhöll andra, respektive tredje pris i gruppen. Klubben gratulerar!

En slumpmässigt utvald bild